|

Pametne čarape prate otkucaje srca bebe

Pametne čarape prate otkucaje srca bebe
4
Klix.ba
27.11.2012. u 08:26
3
komentara
4

dijeljenja
Pametne čarape prate otkucaje srca bebe
Studenti sa Univerziteta Young Brigham su razvili visokotehnološki odjevni predmet za bebe, koji će bar malo umiriti sve roditelje koji se brinu zbog sindroma iznenadne smrti novorođenčeta. Uz pomoć mjerača pulsa, ove bežične pametne čarape prate broj otkucaja srca i disanje bebe dok spava.
Owlet Baby Monitor, kako su studenti nazvali ove čarape, se povezuje sa pametnim telefonom te tako može upozoriti roditelje ukoliko broj otkucaja srca bebe ili nivo kisika u krvi naglo opadnu, što dozvoljava roditeljima da reaguju na vrijeme.

Kako studenti kažu, još su godinama udaljeni od komercijalizacije proizvoda. Ipak, predaju aplikacije za patente i usavršavaju svoj proizvod. Nadaju se da će u budućnosti njihove pametne čarape smanjiti broj smrtnih slučajeva izazvanih sindromom iznenadne smrti novorođenčeta.

"Nadamo se da će naš proizvod roditeljima dati dovoljno vremena da reaguju prije nego bude prekasno. Ukoliko samo jedna majka kaže da je naš proizvod napravio neku razliku, to će nam biti dovoljno", kazao je Jacob Colvin, student koji je došao na ovu ideju.

Colvinov tim je nedavno osvojio prvo mjesto i nagradu publike na studentskom takmičenju inovatora koje se održalo na Univerzitetu Ira A. Fulton.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...