Uređaj za praćenje
1

"Elektronske mjere" za sigurnost djece

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Jedan od najvećih strahova svakog roditelja je gubljenje ili nestanak njihovog djeteta. No, za to danas postoje tehnički aparati koji to mogu spriječiti.

Ti proizvodi se dijele na softverske i hardverske proizvode koji se zovu „Pronalazači djece“ i „Pratioci djece“. Sastoje se od bežičnih predajnika koji se mogu spojiti i na mobilne uređaje i na taj način funkcionisati.

Ovi proizvodi se stavljaju na cipele koje djeca oblače ili na odjeću. Uz pomoć uređaja u obliku malog plišanog medvjeda, roditelji stalno imaju uvid gdje se nalaze njihova djeca.

Naime, u tržnom centru, u dječijoj igraoni, kao i na mjestima na kojima vlada velika gužva, ukoliko se dijete udalji s tog mjesta, uređaj odmah upozorava roditelje na to. Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti da vide gdje im se dijete nalazi, oni uz pomoć uređaja proizvode zvuk na osnovu kojeg otkrivaju lokaciju na kojoj se nalazi dijtete.

Naime, na mobilnim uređajima i roditelja i djeteta instalira se aplikacija ili se postavi u torbu ili neko slično mjesto.

Ovaj urešaj također daje informacije i o tome s kim je vlasnik telefona razgovarao, dopisivao se kao i koje je internet stranice posjećivao.