Savjeti stručnjaka
15

Otkrijte utječe li muzika na san beba i koji im žanr najviše odgovara

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Umirujući tonovi Beethovena prije spavanja uvijek gode. Kakva god muzika se slušala u vašoj porodici, vjerojatno se nadate da će vašoj bebi pomoći stići u "zemlju snova". Ali utječe li muzika uopće na bebin san? Da, ovisno o tome šta puštate i kada, kažu stručnjaci.

Marial Biard, certificirana neurološka muzička terapeutkinja iz Teksaške dječije bolnice u intervjuu za Romper kaže da postoje dokazi koji potvrđuju da je muzika korisna za spavanje.

"Svjetska zdravstvena organizacija već 10 godina prepoznaje značaj muzike za opuštanje, pomoć pri spavanju i razvoj dječijeg mozga, a imamo empirijske dokaze koji to potvrđuju. Istraživanje je pomoglo dokazati da uživo otpjevana uspavanka može poboljšati obrasce spavanja, a otkrili smo i da je najdjelotvornija između tihog razdoblja nesanice i ulaska u prvu fazu sna", kaže ona.

Dakle, to razdoblje kada beba tone u san je idealno za puštanje muzike u njenoj sobi. Ako muziku ne prekinete kada beba zaspi, mozak joj se može naviknuti na taj zvuk i on više ne bi bio koristan.

"Najbolje je muziku ostaviti uključenu 20-ak minuta, dok vaša beba pokušava zaspati, a potom je isključite", kaže Marial Biard: "Ako se probudi usred noći, ponovo uključite muziku kako biste postigli isti efekt."

A bijeli šum?

Kakva je onda razlika između muzike i bijelog šuma? Nema mnogo istraživanja koja bi potvrdila koliko je bijeli šum koristan za sam san. Muzika je, s druge strane, naučno dokazana opcija.

"Muzika i njena jedinstvena svojstva prikrivaju zvukove iz kućanstva, ali muzika ima formu, za razliku od bijelog šuma, pa olakšava mozgu vaše bebe obrađivati informacije", kaže Nicole Camp, muzička terapeutkinja u dječjoj bolnici UAB u Alabami.

Koji žanr najviše odgovara bebama?

"Ne mora nužno postojati jedan određeni muzički žanr koji bi doprinio noćnoj rutini vaše bebe", kaže Biard. "Ako mislite da će možda Mozart odgovarati, imajte na umu da bi njegova muzika češće trebala biti uzbudljiva. Umjesto toga, pokušajte s nekom jednostavnom i ugodnom muzikom. Na primjer, Pearl Jam ima čitav jedan album uspavanki, tako da roditelji i dalje mogu pronaći muziku koju zaista vole - prilagođenu nečemu korisnom, na primjer, uspavljivanju beba."

Da biste održali raspoloženje za spavanje, pobrinite se da jačina decibela bude između 40 i 50. Postoje sjajne aplikacije koje možete preuzeti na svom mobitelu koje određuju razinu decibela u prostoriji.

Ako vi ili vaš partner želite zagrijati glasne žice i prste, eventualno obrisati prašinu s nekog muzičkog instrumenta, još bolje. Uspavanke će dati odlične rezultate, sve dok su jednostavne i dok se izvode uspavljujućim, sporim ritmom. Klasične pjesme poput "Mary Had Little Lamb", "Twinkle, Twinkle, Little Star" i "The Wheels On The Bus" su odlični primjeri. Ali sve dok beba izgleda lijepo i opušteno, nastavite to što već radite.