{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osamdeset posto adaptiranog mlijeka za bebe sadrži arsen

Klix.ba
27.10.2017. u 07:57
246
23
Osamdeset posto adaptiranog mlijeka za bebe sadrži arsen
246
Osamdeset posto adaptiranog mlijeka za bebe sadrži arsen
Foto: Ilustracija
Većina prehrambenih proizvoda za djecu sadrži opasne hemikalije, upozorava nova studija neprofitne organizacije The Label Clean Project. U proizvodima su pronađeni arsen, olovo, kadmij i akrilamid.
Istraživači su analizirali 530 različitih grickalica, žitarica, formula i pića koja su kupljena u posljednjih pet mjeseci. Otkrili su da od analiziranih proizvoda 65 posto njih sadrži arsen, 58 posto kadmij, 36 posto olovo i 10 posto akrilamid.

Otkriveno je da 80 posto formula (adaptirano mlijeko) za dojenčad sadrži arsen, toksin koji Svjetska zdravstvena organizacija povezuje s nizom zdravstvenih problema, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i karcinom. Velike količine arsena otkrivene su i u proizvodima na bazi riže.

Istraživanje je pokazalo da dječija hrana ima 70 posto više akrilamida od pomfrita, a ta hemikalija se povezuje s oštećenjem mozga i reproduktivnim problemima. Utvrdili su i da je 60 posto proizvoda s oznakom BPA free ustvari bilo pozitivno na bisfenol A, industrijsku hemikaliju koja se koristi za izradu plastike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: