Istraživanje
0

Odnos s majkom u djetinjstvu utječe na ljubavne veze

Sarajevo-x.com
Odnos koji novorođene bebe uspostave s majkom u prvih 18 mjeseci snažno će utjecati na ponašanje u romantičnim odnosima u odrasloj dobi, rezultati su nove studije.

Čovjekov osjećaj povjerenja, ljubavi, kao i sposobnost rješavanja konflikata razgovorom definira se već u ranom djetinjstvu.

Ukoliko se sa djetetom postupa loše, ono će kad odraste postati agresivno i sklono svađama, dok će bebe čije su majke bile pažljive i pune podrške znati riješiti probleme sa svojim partnerima.

Iako odrasli ljudi s godinama promijene stavove prema ljubavnim vezama, stari obrasci ipak izađu na površinu u stresnim situacijama. Istraživački tim promatrao je 75 djece od rođenja do 30-ih godina života. U istraživanje su bili uključeni i njihovi bliski prijatelji i partneri.

Djeca, sada odrasle osobe, konstantno su kroz život ponavljala emocionalne i socijalne obrasce iz djetinjstva koji su nastajali u kontaktu s roditeljima, posebno majkom.

Istraživači su se posebno fokusirali na njihove sposobnosti rješavanja sukoba s kolegama iz školske klupe, najboljim prijateljima i ljubavnim partnerima.

"Odnos s majkom je prvi odnos s nekom osobom koji imamo u životu. Stoga će nam taj odnos u kasnijem životu poslužiti kao uzorak za sve ostale veze. Ako je vaš odnos s majkom bio dobar velika je vjerovatnoća da ćete i kasnije znati kako što bolje funkcionirati u ljubavnim vezama", kazao je Jeffry Simpson, profesor s Univerziteta u Minnesoti.

Na osnovu odnosa koji imate s majkom u prvih 12 do 18 mjeseci života možete predvidjeti svoje ponašanje u romantičnim vezama 20 godina kasnije.

"Pronašli smo slabu, ali važnu povezanost između osjećaja koje novorođenče ima u rukama svoje majke i 20-godišnjak u naručju partnera", ističe Simpson.