{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odnos s majkom u djetinjstvu utječe na ljubavne veze

S
17.1.2012. u 18:30
0
9
Odnos s majkom u djetinjstvu utječe na ljubavne veze
0
Odnos s majkom u djetinjstvu utječe na ljubavne veze
Odnos koji novorođene bebe uspostave s majkom u prvih 18 mjeseci snažno će utjecati na ponašanje u romantičnim odnosima u odrasloj dobi, rezultati su nove studije.
Čovjekov osjećaj povjerenja, ljubavi, kao i sposobnost rješavanja konflikata razgovorom definira se već u ranom djetinjstvu.

Ukoliko se sa djetetom postupa loše, ono će kad odraste postati agresivno i sklono svađama, dok će bebe čije su majke bile pažljive i pune podrške znati riješiti probleme sa svojim partnerima.

Iako odrasli ljudi s godinama promijene stavove prema ljubavnim vezama, stari obrasci ipak izađu na površinu u stresnim situacijama. Istraživački tim promatrao je 75 djece od rođenja do 30-ih godina života. U istraživanje su bili uključeni i njihovi bliski prijatelji i partneri.

Djeca, sada odrasle osobe, konstantno su kroz život ponavljala emocionalne i socijalne obrasce iz djetinjstva koji su nastajali u kontaktu s roditeljima, posebno majkom.

Istraživači su se posebno fokusirali na njihove sposobnosti rješavanja sukoba s kolegama iz školske klupe, najboljim prijateljima i ljubavnim partnerima.

"Odnos s majkom je prvi odnos s nekom osobom koji imamo u životu. Stoga će nam taj odnos u kasnijem životu poslužiti kao uzorak za sve ostale veze. Ako je vaš odnos s majkom bio dobar velika je vjerovatnoća da ćete i kasnije znati kako što bolje funkcionirati u ljubavnim vezama", kazao je Jeffry Simpson, profesor s Univerziteta u Minnesoti.

Na osnovu odnosa koji imate s majkom u prvih 12 do 18 mjeseci života možete predvidjeti svoje ponašanje u romantičnim vezama 20 godina kasnije.

"Pronašli smo slabu, ali važnu povezanost između osjećaja koje novorođenče ima u rukama svoje majke i 20-godišnjak u naručju partnera", ističe Simpson.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: