Vrijedni savjeti
7

Obratite pažnju na najčešće greške koje roditelji prave u ishrani djeteta

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ako ste jedan od onih roditelja koji želi da njegovo dijete jede zdravu hranu i ima uravnoteženu ishranu, morate znati da je to puno lakše reći nego učiniti. Pogotovo kada su djeca neumoljiva kada im nudite povrće koje im se ne sviđa, piše Netmums.

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vaše dijete razvije pozitivne navike kada je ishrana u pitanju.

Ne dozvoljavate djeci da se igraju s hranom

"Prestani se igrati s hranom!", rečenica je koju ćete najčešće čuti za stalovima širom svijeta. Ali dopuštanje djetetu da dotakne svoju hranu može ih potaknuti da probaju hranu koju možda inače ne bi jeli. Istraživači na Univerzitetu De Montfort u Leichesteru potvrdili su tezu da će dijete pojesti hranu s kojom mu je dopušteno da se igra.

Tjerate ih da pojedu sve

Možda su vama dok ste bili dijete roditelji insistirali da pojedete sve što je na tanjiru, no dobra vijest da to isto ne morate činiti vašem djetetu. Studije su dokazale da ako dijete ne pojede sve na tanjiru jeste da dijete nema apetita, a kada ga tjerate da pojede sve može dovesti do prejedanja i pretilosti kad djete bude starije.

Ne nudite im priloge

Sigurno i vi volite kada na tanjiru imate kečap ili majonezu, zbog čega onda ne bi dopustili djetetu da i ono eksperimentira s različitim ukusima i shvati šta mu se sviđa.

Brzo odustajete

Ako vaše dijete odbija jesti određenu vrstu hrane nemojte odustajati od toga da mu je i sljedeći put ponudite. Prema tvrdnjama stručnjaka, trebali biste poslužiti isto jelo 15 puta kako biste vidjeli hoće li je vaše dijete jesti.

Ne dopuštate djeci da vam pomažu u kuhinji

Kada spremate večeru slobodno pustite dijete da vam pomaže. Prema istraživačima s Univerziteta Columbia to ga može potaknuti da proba novu hranu. U istraživanju koje su sproveli došli su do rezultata da su djeca koja su pomagala u pripremi obroka imala veću vjerovatnoću da će ga kasnije i pojesti.

Tjerate djecu da jedu kada nisu gladna

Apetit vašeg djetata može se mijenjati iz dana u dan. Stoga se nemojte brinuti ako je ponekad nezainteresirano za hranu. Vjerovatno će sve to nadoknaditi već sutra.