Rizik je mali
9

Nova studija pokazala da bebe rođene carskim rezom imaju 33 posto veći rizik za razvoj autizma

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kod djece rođene carskim rezom je za trećinu veći rizik od razvoja autizma i ADHD poremećaja, pokazala je nova studija.

Također, u poređenju s djecom rođenom prirodnim putem, kod onih rođenih carskim rezom je za 17 posto veći i rizik od razvoja poremećaja pažnje, odnosno hiperaktivnosti (ADHD poremećaja).

Činjenica je da se danas svugdje u svijetu carski rez izvodi češće nego ranije, a nova švedska studija analizirala je podatke 61 studije i više od 20 miliona porođaja.

Ispostavilo se da kod beba rođenih carskih rezom, bilo hitnim ili planiranim, postoji povećan rizik od neurorazvojnih i psihijatrijskih poremećaja.

Istraživanje je pokazalo i da bebe rođene carskim rezom kasnije imaju veći rizik od opsesivno-kompulsivnih ponašanja i poremećaja u ishrani.

Jedna od teorija zašto je to tako sugeriše da hirurška procedura uklanja i zdrave bakterije koje su važne za imuni sistem.

"Istraživanje je pokazalo da porođaji carskim rezom mogu da se povežu s povećanim rizikom od poremećaja iz spektra autizma i poremećaja pažnje/hiperaktivnosti, u poređenju s vaginalnim porođajem", kaže vodeći autor studije.

Ipak, britanski stručnjaci kažu da budući roditelji ne treba da paniče jer je rizik mali.

"Potrebno je još istraživanja koja će otkriti uzrok ove veze i kako je to tačno povezano s porođajem carskim rezom. Žene koje se porađaju na ovaj način ne treba da brinu, jer je to siguran zahvat. U mnogim slučajevima čak može da spasi život i da bude pravi izbor i za mamu i za bebu", kazao je ginekolog Pat O'Brien.