|

Nije preporučljivo bebama davati paracetamol

Nije preporučljivo bebama davati paracetamol
0
Klix.ba
13.11.2012. u 16:08
4
komentara
0

dijeljenja
Nije preporučljivo bebama davati paracetamol
Ukoliko su bebama davani lijekovi koji sadrže bilo koju formu paracetamola onda postoji veći rizik da će one oboljeti od astme u starijim godinama, tvrde istraživači.
Posljednja studija iz Danske ukazuje na povezanost tableta protiv bolova i astme, na osnovu prethodno provedenih istraživanja na odraslima i bebama.

Naučnici vjeruju da paracetamol može izazvati promjene u tijelu koje dijete čine osjetljivijim na upale i alergije.

Međutim, u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology se tvrdi kako nije dokazano da paracetamol uzrokuje astmu.

Ali viši istraživač Hans Bisgaard, profesor pedijatrije na Univerzitetu u Kopenhagenu savjetuje roditeljima da lijekove koriste samo onda kada su zaista potrebni, kao u slučaju kada dijete ima temperaturu.

U studiji je učestvovalo 336 djece praćene od rođenja do njihove sedme godine, čije su majke imale astmu.

Utvrđeno je da je 19 posto djece imalo simptome astme - otežano disanje ili kašljanje.

Tim prof. Bisgaarda utvrdio je da je rizik generalno povećan kada su djeci češće davane tablete koje sadrže paracetamol u prvoj godini života. Za svaki dan davanja tablete šanse za astmu su se udvostručavale, da bi na kraju rizik od obolijevanja iznosio 28 posto.

Jednom od posljednjih studija je utvrđeno kako lijekovi poput ibuprofena i naproxena također povećavaju rizik od dobijanja astme.

Međunarodna studija u kojoj je učestvovalo 300.000 tinejdžera u 50 zemalja također je otkrila kako korisnici paracetamola imaju veći rizik da dobiju kožne ekceme ili postanu podložni alergijama.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...