Budite oprezne
6

Naučnici tvrde: Pretilost tokom trudnoće utječe na razvoj mozga djeteta

DP
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Veza između majke i djeteta najintenzivnija je u ljudskoj prirodi. Život jedne žene potpuno se mijenja kada postane majka. Osim radosti i sreće koju donosi trudnoća, važna je i odgovornost. Ovdje ne govorimo samo o roditeljstvu i obrazovanju. Zaštita zdravlja djeteta počinje u trudnoći.

Bright side je izdvojio istraživanje koje ukazuje na to koliko pretilost tokom trudnoće može utjecati na intelektualni razvoj vašeg djeteta.

Pretilost u trudnoći

Težina je nešto o čemu tokom trudnoće vode računa trudnica i ginekolog. Veoma je važno da kilogrami polako rastu i da ostanu u granicama zdravog u svakom tromjesečju. Između svih mogućih komplikacija do kojih može doći zbog pretilosti, visok pritisak, preeklampsija i dijabetes su na samom vrhu liste.

Kako biste provjerili imate li višak kilograma ili ste pretili, provjerite tablicu indeksa tjelesne mase (BMI).

Pretilost i rizici

Kada se trudnica previše udeblja, vjeruje se da to može ugroziti samo njeno zdravlje. Ono što ne uzimamo u obzir je mogućnost da pretilost može utjecati i na bebu. Preeklampsija je veoma rizična. Majke s ovim stanjem često rode dijete bez pratećih komplikacija, ali postoje rizici od prijevremenog porođaja ili u nekim slučajevima, od pobačaja.

Medicinski stručnjaci sa Univerziteta u Kolumbiji i Univerziteta u Teksasu objavili su studiju u pedijatrijskom časopisu BMC u kojoj su povezali pretilost majke tokom trudnoće s kasnijim razvojem djeteta.

Istraživanje

Tim epidemiologa, nutricionista i istraživača zdravstvenog okruženja (ispituju kako životno okruženje utječe na ljudsko zdravlje), ispitivali su 368 majki i njihovu djecu, tokom trudnoće i poslije kada su djeca napunila tri i sedam godina. Svih 368 sudionica bile su istog ekonomskog i socijalnog statusa. Uzeli su u obzir rasu, bračno stanje, razinu obrazovanja i IQ majki. Pažnja je usmjerena i na razdoblje trudnoće do rođenja djeteta i na uvjete životne sredine kojom je dijete kasnije izloženo. Majčina dijeta i činjenica je li dojila ili ne, nisu uključene u istraživanje.

Kada su djeca napunila tri godine, radili su testove pomoću kojih su istraživači ocijenili njihove motoričke sposobnosti. Iste testove su radili četiri godine kasnije, kada su napunili sedam godina.

Rezultati

U istraživanju u kojem su sudjelovala trogodišnja djeca, istraživači su ispitivali njihove motorne vještine i otkrili da je majčina pretilost tokom trudnoće povezana sa slučajevima u kojima su dječije motoričke vještine sporije. Kada su djeca ponovo ispitana u sedmoj godini života, istraživači su otkrili da muška djeca majki koje su imale višak kilograma u trudnoći imaju manji IQ od onih koje su rodile žene koje su imale normalnu kilažu u trudnoći. Ta razlika je bila od 5 bodova i više i primijećena je samo kod muške djece.

Zaključak

Potrebno je objasniti da, iako je studija otkrila vezu između pretilosti tokom trudnoće i problema u dječijem razvoju, nije moguće utvrditi razlog zbog kojeg se to događa. S druge strane, istraživanje je uzelo u obzir i okolinu u kojoj dijete odrasta. Otkrili su da je efekt majčine pretilosti tokom trudnoće na djetetov IQ manji, ako dijete odrasta u toplom domu, u kojem se prakticira igranje i učenje.