10 službenih slučajeva
6

Naučnici tvrde da je moguće zatrudnjeti kad ste već trudni

Klix.ba
Ilustacija: Shutterstock
Ilustacija: Shutterstock
Žena može zatrudnjeti dok je trudna i to rijetko stanje, koje podrazumijeva začeće drugog fetusa, naziva se "superfetacija", piše Bright Side pozivajući se na tvrdnje naučnika.

Majka, kao rezultat superfetacije, može dobiti dva blizanca različite dobi gestacije, a ponekad čak i dva različita datuma rođenja. Širom svijeta je službeno zadokumentovano 10 takvih slučajeva.

U slučaju superfetacije žena zatrudni tokom različitih menstruacija, a osim gestacijske dobi, blizanci će biti različite težine, visine, pa čak i krvne grupe.

Kad je žena trudna, jajnici prestaju puštati jajašca u maternicu jer hormoni šalju tijelu signal da se "pripremi" za rast djeteta. Međutim, kada dođe do superfetacije, jajnici stvaraju i oslobađaju još jedno jajašce koje se također može oploditi.

Posljednji slučaj se dogodio u Australiji kada je Kate Hill zatrudnjela dva puta u roku od deset dana. Rodila je djevojčice Charlottu i Oliviju koje su klasificirane kao blizankinje. Međutim, vremenska razlika između njihovog začeća bila je 10 dana.