Bebe
7

Najpopularnija imena u svijetu 2017. godine bit će Thos, Atlas, Zelda...

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Poznato je da roditelji širom svijeta, kada daju ime svojoj djeci, inspiraciju traže u poznatim ličnostima ili čudnim stvarima. Stručnjaci sa Nameberry.com smatraju da će roditelji naredne godine otići korak dalje i djeci davati imena prema nebeskim stvorenjima.

Pamela Redmond Satran, suosnivačica Nameberry.com, napisala je za magazin "Today" da možemo očekivati više imena koja pobijaju konvenciju s trendom jedinstvenih netradicionalnih rodnih identiteta i imena koja utjelovljuju snagu.

Mitološka bića kao što su Thor, Persephone, Jupiter, Atlas, Pandora i Zeus mogli bi se naći na vrhu muških imena 2017. godine. A među najpopularnijim ženskim bit će Ada, Eleanor, Zelda i Frida.

Ovo nije prvi put da roditelje bebe nazivaju po božanskim bićima. U 2015. godini pet dječaka je dobilo ime God (Bog), 20 ime Lord (Gospodin), 27 Saviour (Spasitelj), a 40 djevojčica ime Goddess (Boginja). Zanimljivo je i da je 1.500 beba nazvano Mesija.

Kao da ljudska i božanska imena nisu dovoljno snažna, Satran predviđa da će neki roditelji inspiraciju potražiti u životinjskom carstvu i zbog toga očekuje val imena kao što su Fox (lisica), Lynx (ris) i Tyger (tigar).

Također smatra da roditelji neće stati na tome i da će dominantna imena ubrzo postati imena kao što su Lucifer (đavo), Lillith (đavolova supruga) i Kaili (hinduistički Bog smrti).