Obratite pažnju
24

Najgora greška koju majke mogu učiniti u odgoju sinova: Zbog nje neće biti sposobni za život

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Švicarski psiholog i psihijatar Carl Jung se tokom svoje bogate karijere, između ostalog, bavio time kako majke odgajaju sinove i donio zaključak o tome koja je najgora greška koju mogu učiniti tokom ovog procesa.

Naime, riječ je o kompulzivnim majkama koje su gotovo u svakom trenutku uz svoje sinove i ne dopuštaju im da bilo šta samostalno rade ili odluče.

Zbog ovoga će njihovi sinovi dalje u životu biti izrazito nesigurni i tražiti pomoć i kod rješavanja najjednostavnijih problema.

"Evo čovjeka koji stoji ispred vas, živi u prošlosti i pokušava pobjeći iz ovog hladnog i surovog svijeta koji ne može razumjeti. Njegova majka je često pored njega, ne pokazujući ni najmanju zabrinutost zbog činjenice da je njen sin trebao odrasti u muškarca i ne čini ništa kako bi mu pomogla da odraste i ima svoju porodicu", napisao je Jung.

On je ovu grešku nazvao "muškarac - dijete". Dakle, riječ je o fenomenu emotivne nezrelosti odraslih muškaraca koji se bore da preuzmu odgovornost.

Prema Jungu, karakteristike ovakvih muškaraca su: emocionalna nezrelost, ovisnost o drugim osobama, izbjegavanje ozbiljnih situacija i narcisoidnost.