{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najduže porodiljsko na svijetu je u Hrvatskoj, mame s posla mogu odsustvovati 410 dana

Klix.ba
4.12.2018. u 22:38
46
48
Najduže porodiljsko na svijetu je u Hrvatskoj, mame s posla mogu odsustvovati 410 dana
46
Najduže porodiljsko na svijetu je u Hrvatskoj, mame s posla mogu odsustvovati 410 dana
Ilustracija: Shutterstock
Psiholozi i pedijatri tvrde da je veoma bitno da roditelji provedu što je više moguće vremena sa svojim novorođenčadima, zbog čega je majkama dopušteno da s posla odsustvuju više mjeseci. Međutim, broj dana varira od države do države te je na prvom mjestu trenutno Hrvatska.
Stranica Bright Side je izračunala koliko traje porodiljski dopust u različitim državama te šta vlada države nudi roditeljima i njihovoj djeci.

Hrvatska

U Hrvatskoj porodiljski dopust traje 410 dana, a zdravstveno osiguranje majci isplaćuje čitavu platu u prvih šest mjeseci bebinog života.

Velika Britanija

Britanci su porodiljsko odlučili podijeliti te majka može uzeti dvije sedmice samo za sebe nakon poroda, a ostatak vremena može provesti radeći dok njen muž provodi vrijeme kući brinući se o bebi. Ukupan broj slobodnih dana koji dobiju je 365.

Švedska

Roditelji u Švedskoj dobijaju 240 dana koje mogu podijeliti između sebe. Šezdeset dana pripada ocu te ako ih ne iskoristi, onda im "istekne rok".

Rusija

Rusi roditeljima daju 140 dana porodiljskog dopusta, a majka nakon poroda odlazi na odmor koji traje dok dijete ne napuni godinu i po. U ovom slučaju im se plaća 40 posto od cijele plate, a porodiljsko mogu produžiti na još godinu i po, mada u tom slučaju gube i platu i staž.

Finska

Umjesto porodiljskog, majka može odabrati vrtić ili neki oblik njege te jednostavno može unajmiti dadilju, a sve to plaća vlada. Porodiljski dopust traje 126 dana.

Portugal

Prema zakonu, otac ne bi smio provesti manje od pet dana sa svojim djetetom ili bi mogao dobiti kaznu za izbjegavanje svojih dužnosti i obaveza. Porodiljsko u Portugalu traje 120 dana.

Francuska

Porodiljsko odsustvo u Francuskoj traje 112 dana te se može podijeliti na dva dijela, a u tom slučaju se dva mjeseca koriste prije, a dva poslije poroda. Ženi je dopušteno da radi dok ne uđe u 36. sedmicu trudnoće.

Ujedinjeni Arapski Emirati

U privatnim firmama žene mogu dobiti 45 dana porodiljskog, dok u državnim dobijaju 90. Međutim, u Arapskim Emiratima postoji dosta država u kojima žene uopće nemaju pravo na platu u toku porodiljskog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: