Savjeti za roditelje
5

Na šta trebate obratiti pažnju kad kupujete dječija kolica

A. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U prošlosti su dječija kolica bila izuzetno jednostavna i nefleksibilna, ali kako se tehnologija razvijala, dobili smo brojne raznolike i multifunkcionalne varijante. Tržište je preplavljeno kolicima različitih oblika, veličina i težina, a sva su dizajnirana da bebama pruže ugodne trenutke.

Ipak, kada razmišljate o kupovini kolica, stvari nisu tako jednostavne, posebno ako ste mladi roditelji. To je jedan od proizvoda koji se vrlo često i vrlo dugo koriste. Zbog toga trebaju biti izdržljiva, efikasna i dobro opremljena da bi vam služila dugi niz godina. Također, ovo je jedan od najskupljih proizvoda koji ćete kupiti za bebu pa izbor nije nimalo lak. Sljedeći savjeti mogli bi vam biti od koristi kada birate dječija kolica.

Licence i certifikati

Provjerite ima li na modelu naljepnica ovjerena od JMPA (Udruženja proizvođača proizvoda za maloljetnike). Također možete posjetiti njihovu stranicu i pronaći marku kolica koja vas zanima. Ovi certifikati obično potvrđuju najvažniji aspekt, a to je sigurnost kolica, odnosno kočionog mehanizma, mehanizma za zaključavanje i odsustva oštrih ivica. Ove stavke se strogo testiraju.

Vrsta i veličina točkova

Najudobnija je vožnja u kolicima sa velikim točkovima punjenim zrakom ili novijim materijalima koji ga oponašaju. Ona su najbolja opcija za duge šetnje i neravne terene. S druge strane, manji točkovi su savršeni za gradsku šetnju. Osim toga, okretni prednji točkovi nude bolju upravljivost, dok zaključani čine kolica stabilnijim.

Amortizeri

Kada su opremljena dobrim amortizerima, dječija kolica smanjuju izloženost udarima. Ovo je veoma važno za dojenčad koja prvih nekoliko mjeseci imaju vrlo osjetljive kosti i nemaju adekvatnu kontrolu vrata i glave.

Okvir kolica

S teškim okvirom kolica mogu biti preglomazna. Zato je važno izabrati što laganiji. Naravno, on treba biti snažan i vrlo izdržljiv. Kupite li kolica sa slabim okvirom, on se nakon nekog vremena može slomiti, što osim finaninsijskih gubitaka ugrožava i sigurnost vaše bebe.

Kočioni sistem

Kočnice dječijih kolica moraju biti u mogućnosti zaključati oba točka istovremeno. A kada su točkovi blokirani, onda kolica moraju biti nepomična. Zapamtite, ništa nije toliko važno kao efikasan kočioni sistem.

Nadstrešnica

Krović ili nadstrešnica dječijih kolica trebalo bi da se lako savija i osigurava dovoljno ventilacije kada je vani toplo. Pored toga, trebalo bi da bude dovoljno velik da zaštiti dijete od sunca i kiše, istovremeno mu pružajući prostor za rast. Idealno je kada uz to imate i podesive ručke pogodne za roditelje različitih visina.

Sjedište koje se može okrenuti

Ove funkcije olakšavaju promjenu smjera u koji želite okrenuti svoje dijete. Većina roditelja voli da dijete bude okrenuto prema njima, ali znatiželjnim mališanima često je zanimljivije da budu okrenuti prema svijetu i promatraju okolinu. Mogućnost prilagodbe sjedišta je prilično važna stavka.

Korpa za odlaganje i periva navlaka

Korpa za skladištenje korisna je za roditelje jer u nju mogu staviti teške kese koje bi kačenjem na ručke mogle dovesti u pitanje stabilnost kolica i povećati rizik od prevrtanja.

Također, idealno je kad se navlaka može skinuti i oprati. Trebala bi biti napravljena od tkanine koju je lako obrisati bez da to izazove izbljeđivanje ili smanjivanje. Sjajno je i kad se može prati u mašini za veš.

Zašto kupiti kišobran kolica?

Ovi proizvodi su najčešće najlakši, nude više nivoa pomicanja naslona, a danas je na tržištu mnogo onih koje nude opciju postavljanja sjedalice u kolica, što omogućava da budu sigurnija varijanta za najmlađe. Najčešće su za to potrebni adapteri koji se postave na okvir kolica i u koja se ubaci sjedalica/nosiljka pa dijete ne morate vaditi iz kolica kad želite da ga prebacite u ili iz automobila.

Zaključak

Iskreno govoreći, ne postoje savršena lagana kolica koja imaju sve. Većina roditelja traži kolica sa točkovima za svaki teren, velikom nadstrešnicom, velikom korpom nosača, sjedištem koje se može pomjerati do ležećeg položaja, kao i podesivim nosačem za noge. I naravno, poželjno im je da ne koštaju puno. Stoga pripazite da odaberete ono što vama treba. Ne žurite sa odlukom jer kolica trebaju biti pogodna za bebu, ali i za roditelje.