"Proglasili" pobjedu
166

Na Filipinima već slave "8-milijarditu stanovnicu": Djevojčica se rodila u 1:29 iza ponoći

I. B.
Još uvijek nije potvrđeno je li ova djevojčica 8-milijardira stanovnica planete (Foto: Facebook)
Još uvijek nije potvrđeno je li ova djevojčica 8-milijardira stanovnica planete (Foto: Facebook)
Ujedinjene nacije najavile su ovoga mjeseca da bi uskoro trebao stići 8-milijarditi stanovnik na našu planetu, a s Filipina javljaju kako se upravo u njihovoj zemlji rodila osoba koja će ponijeti ovu titulu.

Prema lokalnim filipinskim medijima, beba Vince Mabansag, rođena u Manili, je 8-milijardita osoba koja je stigla na svijet.

Vince je rođena u Memorijalnoj bolnici Dr. Jose Fabella u 1:29 po lokalnom vremenu, te iako još uvijek nije sigurno da li je ona 8-milijardita stanovnica, svakako je postala simbol porasta populacije na ovu nevjerovatnu brojku.

Lokalni mediji, ali i bolnica gdje je rođena beba, već su "proglasili" pobjedu.

"Upravo smo bili svjedoci 8. milijardite bebe u svijetu na Filipinima. Čekali smo oko dva sata, stigavši oko 23 sata sinoć, a beba je rođena oko 1:29 ujutro, normalnim spontanim porođajem" rekao je Romeo Bituin, glavni bolnički ljekar.

Viniceina majka, Maria Margarette Villorente, rekla je da je presretna što se njena kćerka može pohvaliti ovakvom titulom. Međutim, uprkos njenoj sreći, ali i rođenju djevojčice, još uvijek se čeka potvrda je li uistinu ona 8-milijardita osoba na planeti.

UN je, podsjetimo, već početkom ovog mjeseca najavio da bi 8-milijarditi stanovnik mogao doći 15. novembra.

"Osam milijardi ljudi, to je važna prekretnica za čovječanstvo. Ipak, shvatam da ovaj trenutak možda neće svi slaviti. Neki izražavaju zabrinutost da je naš svijet prenaseljen, no ovdje sam da jasno kažem kako broj ljudskih života nije razlog za strah", rekla je nedavno predsjednica Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda Natalia Kanem.

U međuvremenu, dana 12. oktobra 1999. UN je simbolički označio novorođenog stanovnika Sarajeva Adnana Mevića kao šest-milijarditog stanovnika planete. Onaj 5-milijarditi nalazi se u našem susjedstvu, tačnije u Hrvatskoj, a riječ je o Mateju Gašparu koji je rođen 11. jula 1987. godine, dok je 7-milijarditi djevojčica Sadia Sultana Oishee koja je 2011. rođena u Dakhi (Bangladeš).

UN predviđa kako bi do 2050. godine na Zemlji moglo živjeti od 8 do 10,5 milijardi ljudi.