Magazin, Divlje jagode...
84

Muzičari iz Bihaća snimaju obrade ex-yu hitova za djecu, poslušajte kako zvuče

L. K.
U želji da kreiraju interesantan sadržaj za najmlađe, muzičari Jasmin Hadžisadiković i Jure Petrović su pokrenuli YouTube kanal Baby Lon Tunes, gdje su pored autorskih pjesmica predstavili i obrade starih jugoslavenskih hitova.

Članovi benda Jall aux yeux Jasmin i Jure su sredinom 2021. godine odlučili kreirati kanal za mališane, a sve u želji da autorske pjesmice koje su izvodili za svoju djecu podijele s ostatkom regiona.

"Mi smo inače muzičari, pa smo došli na ideju da pravimo pjesmice za najmlađe. Kako smo vrlo brzo snimili nekoliko pjesmica, odlučili smo ih animirati i postaviti na YouTube", priča Jure.

U procesu videoprodukcije imaju više saradnika iz BiH, Hrvatske i Egipta. Najveći broj pregleda trenutno bilježe u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, ali uskoro će početi snimati pjesme na engleskom, francuskom i njemačkom.

"Nadamo se da ćemo dobaciti i preko granica regiona. Reakcije su veoma dobre, ohrabrujuće i poticajne za daljnji rad, kako direktno od djece i roditelja, tako i preko naše Facebook stranice", pričaju.

No nakon što su kreirali nekoliko autorskih pjesama, odlučili su snimiti obrade pjesama koje su popularne i među najmlađima.

"Prva pjesma koju smo obradili je pjesma 'Motori' Divljih jagoda, a nakon toga smo odlučili izabrati desetak pop-rock pjesama s našeg područja, koje bi u nekom novom ruhu mogle biti interesantne za našu ciljanu publiku. Objavili smo i 'Niko kao ja' grupe Šarlo Akrobata", kažu i dodaju kako će uskoro predstaviti još nekoliko pjesama.

Zatim nabrajaju da će na svom kanalu, koji trenutno prati nešto više od 2.000 ljudi, objaviti i ove hitove: "Stojin na kantunu" Nene Belana, "Kokolo" grupe Magazin, "Čudna šuma" Yu grupe, "Ella E" Dine Dvornika...