Psihičke smetnje
20

Majke nemirnih beba imaju veći rizik od suočavanja sa simptomima depresije

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko imate nemirnu bebu, to ne znači samo da ćete imati manje vremena za miran san, ovo također može povećati rizik za nastanak depresije kod majki, otkriva nova studija.

Postporođajna nervoza, posebno ako joj prethodi prijevremeni porođaj, može znatno utjecati na generalno psihičko zdravlje novopečene majke, prenosi Health24.

"Otkrili smo da je rizik od nastanka depresije kod majki varirao u odnosu na gestacijsku starost i nervozu", rekla je autorica studije Prachi Shah.

Za potrebe studije istraživači su uzeli u razmatranje više od 8.200 djece i njihovih majki širom SAD-a te su otkrili da su majke koje su se porodile prije vremena imale dvostruko veću vjerovatnoću da dobiju blage simptome depresije.

Međutim, studija je otkrila da i majke nemirne novorođenčadi također imaju veću vjerovatnoću da iskuse ozbiljnije oblike depresije u odnosu na majke čija su djeca mirna, rekla je Shah u izdatom saopćenju.

Studija je također pokazala da su lošija ekonomska situacija i pušenje bili povezani s većim rizikom od pojave blagih i umjereno teških simptoma depresije.

Prethodna istraživanja pokazala su da su majke razdražljivijih beba prijavile manje povjerenja i više stresa nego majke mirnije novorođenčadi.

"Pedijatri bi trebalo da obrate pažnju na majke koje prijavljuju poteškoće pri smirivanju svojih beba. Rane intervencije mogu pomoći u smanjenju rizika od depresije koja negativno utječe na odnos između djece i roditelja, a koja može biti štetna i za zdravlje majke i djeteta", rekla je Shah.

Studija je nedavno objavljena na internetu u časopisu Academic Pediatrics.