Bebe
34

Majka na samrti priprema trogodišnjeg sina na život bez nje

Klix.ba
Priča o Roweni Darby će vas podsjetiti da trebate biti zahvalni za svaki trenutak koji provedete sa svojim najmilijima.

Rowena sa suprugom i sinom živi u Boltonu u Engleskoj. U junu 2010. godine rodila je bebu Freddieja, a samo nekoliko mjeseci poslije porođaja počeo je da je jako boli stomak. Ljekari su bili uvjereni da su bolovi posljedica porođaja i dali joj jake lijekove protiv bolova. Šest mjeseci poslije ništa se nije promijenilo, a nalazi su bili uredni.

U maju 2011. išla je na kolonoskopiju i samo sedmicu prije Freddiejevog prvog rođendana saznala da ima rak crijeva. Njen prioritet postao je pronalazak tretmana kojim će se izliječiti.

Odlučila je da će ostatak života proživjeti u nadi, a ne sa strahom. Prije odlaska na propisane tretmane dala je da se zamrznu njene jajne ćelije.

U januaru prošle godine došla je nova loša vijest. Pregledom je utvrđeno da su se kod Rowene kancerogene ciste pojavile i na jajniku. Ipak, nije se predavala i kad su joj ljekari operisali jajnike, maternicu i dio crijeva. Sve što je željela je provesti što više vremena sa svojom porodicom. Potom je saznala da se rak proširio na njena pluća, jetru i karlicu.

Rowena i Freddie (Foto: Bolton News)
Rowena i Freddie (Foto: Bolton News)

Kako je vrijeme prolazilo, postajalo je sve jasnije da neće imati priliku da gleda kako njen sin odrasta. Tada je počela planirati kako da postane što prisutnija u njegovom životu i kad je više ne bude pored njega.

"Ne mogu više trošiti vrijeme na plakanje", poručuje ova hrabra žena.

Tokom hemoterapije sinu je počela praviti čestitke za buduće rođendane. Zamišljajući kako će tada izgledati, pisala mu je odgovarajuće savjete i uspomene za koje je željela da mu ostanu.

"Teško mi je zamisliti ga sa 21 godinom", kazala je. "Jučer sam gledala film o mladiću koji se zaljubi i pomislila sam kako će se i Freddie jednog dana zaljubiti, a ja neću biti tu da ga vidim".

Svom sinu je napisala čestitke, ne samo za rođendane, već i za druge posebne životne trenutke, kao što je dan njegovog vjenčanja. Osim toga, snimila mu je i CD-ove na kojima mu pjeva omiljene pjesme.

"Ljubomorna sam na osobe koje će živjeti i provoditi vrijeme sa Freddiejem. Moram učiniti nešto kako me ne bi zaboravio", kazala je ova 33-godišnja majka. Na jednoj od kartica je napisala: "Philu i Freddieju... Smrt ne postoji. Ljudi umiru samo kad budu zaboravljeni. Ako me se sjećate, uvijek ću biti sa vama".

U međuvremenu, Rowena čini sve što može da produži svoj život. Već je prošla 27 iscrpljujućih tretmana hemoterapijom, više operacija i radioterapija.