Bebe
0

Majčino maženje olakšava bol bebe nastalu ubodom

Sarajevo-x.com
Dovoljno je da majke pomaze bebu koja se ubola i to će ublažiti njen bol, navodi se u novoj studiji britanskih naučnika.

Bebama kojima je trebalo vaditi krv ili davati injekcije ponekad se daje zaslađena voda, ali to nema nikakvog utjecaja na nivo boli koji ona osjećaju.

Britanski stručnjaci su došli do saznanja da je slatka voda samo pokušaj odvraćanja pažnje bebe, a da majčin zagrljaj ima bolji efekat.

U okviru eksperimenta 59 novorođenčadi podijeljeno je u dvije grupe. Jednoj polovini dat je šećer, a drugoj obična voda.

Iako su se lica onih beba koje su popile zašećerenu vodu odmah opustila, testovi su pokazali da su im mozgovi registrovali jednaku bol.

Rebecca Slater, sa University Collegea iz Londona je izjavila: "Naši pronalasci ukazuju da šećer nije efikasno sredstvo za ublažavanje boli. Ovo je posebno važno u smislu kratkoročnih i dugoročnih negatvinih učinaka na neurološki razvoj djeteta."

Rezultati pokazuju da je potrebno što prije pronaći lijek protiv bolova za dojenčad, dodaju israživači u magazinu "Lancet".