Istraživanje
9

Majčin glas poboljšava bebino zdravlje

Sarajevo-x.com
Nova studija je potvrdila da majčin glas i otkucaji srca smanjuju potencijalne kardiorespiratorne probleme kod prerano rođene djece. Snimljeni audiozapisi koje puštaju bebama u inkubatorima pomažu bebama da prebrode traume prijevremenog rođenja.

Bebama koje su prijevremeno rođene, ljekari i medicinsko osoblje se trude olakšati tranciziju iz majčine utrobe u vanjski svijet, jer nisu dovoljno pripremljene pošto su trebale ostati u utrobi još neko vrijeme. Međutim, mnogi zanemaruju činjenicu da se, pored udobnosti i normalnog rasta u utrobi, beba razvija i osluškujući majčino disanje, otkucaje srca i njen glas.

U Jedinici za neonatalnu intenzivnu njegu u Birghamu su odlučili pored inkubatora, koji su izrađeni po najmodernijim tehnologijama i u kojima su vlažnost i temperatura zraka na optimalnom nivou, puštati audiozapis majčinog glasa.

"Otkrili smo da se bebe bolje oporavljaju ukoliko im se pusti zvuk koji bi inače čuli da su u majčinoj utrobi, jer je to prirodan tok rasta", rekao je doktor Lahav Michael, prenosi Newcarala.

U istraživanju o utjecaju zvukova u razvoju djece koja su rođena prerano, svako testirano dijete kojem je pušten zvuk je reagovalo bolje od djece kojima zvuk nije puštan. Naučnici su odlučili ponoviti istraživanje i povećati broj ispitanih beba kako bi verifikovali istraživanje.