Bebe
0

Lea-Ann Ellison: Trudnica koja diže tegove

Klix.ba
Trudnicu Lea-Ann Ellison samo dvije sedmice dijele od poroda. Međutim, umjesto da odmara što više može, ova buduća majka svakodnevno se drži strogog režima treninga, osmišljenog za vojsku i profesionalne sportiste.

Ellison (35) živi u Los Angelesu i već ima dvoje djece. Sada se našla na udaru kritika, nakon što je na Facebooku objavila fotografiju sna kojoj diže tegove.

"Smatram da trudnoća nije bolest, već vrijeme da pripremite svoje tijelo kako biste mogli istući nekoga", kaže Ellison.

Njen trening baziran je na režimu CrossFit, koji se opisuje kao osnovni program za snagu i kondiciju u brojnim policijskim akademijama, specijalnim jedinicama, vojnim jedinicama, a koriste ga i brojni prvaci u borilačkim vještinama te stotine drugih elitnih i profesionalnih sportista širom svijeta.

Ipak, fotografija dizanja tegova izazvala je buru na društvenim mrežama i podigla pitanja da li je dizanje tegova sigurno za osobu nadomak porođaja.

Mišljenja su podijeljena. Dok jedni Ellison smatraju neodgovornom majkom, a dizanje tegova opasnim i za nju i za bebu, drugi su stali u njenu odbranu.

Američko zdravstvo savjetuje ženama da tokom trudnoće vježbaju, budući da će im to pomoći da bolje podnesu porođaj i vrate se u formu nakon njega. Dizanje tegova nije posebno zabranjeno poput aktivnosti kao što su skijanje, jahanje ili ronjenje.

Savjetuje se da se ne vježba do tačke u kojoj se ostaje bez daha te da bi žene trebale "usporiti napredovanjem trudnoće".

Ellison kaže da je kritike ne zabrinjavaju.

"Želim zahvaliti svima za ljubaznost i podršku. Hejteri će i dalje mrziti i to je OK. Moj život nije njihov, hvala Bogu", napisala je.