Posebni trenuci
216

Lana Lekić, jedina licencirana maserka beba u BiH, roditeljima otkriva tajne masaže

S.H.P.
Lana Lekić
Lana Lekić
Dodir je prijeko potreban za život i rast beba, a brojne koristi masaže naučno su dokazane. Masiranje bebe predstavlja i poseban trenutak za roditelje i bebu. O svim benefitima masaže beba razgovaril smo s Lanom Lekić doktoricom farmaceutskih nauka i majku troje djece.

Masažom možete pokazati nekome koliko ga volite, popravite mu raspoloženje ali i zdravlje. U zemljama gdje su masaže vijekovima tradicionalne terapije (Rusija,Indija, Kina, Japan, Egipat) vjeruje se da je 80 posto bolesti povezano sa stresom. To potvrđuje i medicina.

Masaža generalno opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju i uklanja otrovne tvari koje se nakupljaju u tkivu. Ljekari je prepisuju kao odličan lijek ili preventivu za niz bolesti prije svega kao sjajnu antistres terapiju, ali i kod tegoba bilo koje vrste.

"S obzirom na to da sam ljubitelj masaže istraživala sam kako masažom opustiti bebu i pokrete vježbala na svojoj djeci. Educirala sam se u raznim školama i naučila pokrete koji prijaju kako malim bebama tako i starijoj djeci. Masaža za bebe i blagotvorni dodiri su mi pomogli  jačanju veze koja je nastala rođenjem. Moje bebe su učile da uživaju u divnoj udobnosti i sigurnosti toga da vole i da su voljene. Bebe tako brzo rastu i meni je bilo potrebno da sam u kontaktu sa njihovim malim tijelima i da ih pratim dok rastu i razvijaju se. Kroz svakodnevnu masažu razvili smo jedan poseban i neraskidiv kontakt, bliskost i izgradili povjerenje. Odvajajući vrijeme za dodir i njegu kroz masažu, roditelj poručuje bebi: Volim te i želim da komuniciram sa tobom i samo sa tobom", objasnila nam je Lekić.

Benefiti masaže

Dodir potiče rad cijelog bebinog organizma, od kože koja uči osjećati do živčanog sistema koji uči prenositi informacije i samog mozga koji upija informacije poput spužve.

"U jednom istraživanju naučnici su utvrdili da se čulo dodira počinje razvijati već u materici. Fetus je u stanju predvidjeti kako namjestiti glavu prije nego počne primicati ruku glavi i ustima. Dodir je važan dio emocionalnog i mentalnog zdravlja i vrlo brzo postaje neizostavan dio života. Istraživanja su pokazala i da dodiri sa dragom osobom mogu ublažiti anksioznost, povećati povezanost i smiriti osobu", objasnila je.

Pažljivi dodiri i tople ruke su hrana koja je potrebna bebi. Masiranjem se opušta nervni sistem, potiče brže dobijanje na težini, stabilizira rad srca, stimulira dijelove mozga zaslužne za rad drugih organa, ujednačava disanje, jača imunitet, normalizira tonus mišiča i normalizira rad probavnih organa.

Kada i kako masirati bebu

Bebu možete masitati u bilo koje doba dana. Ujutro za dobro jutro, tokom dana za više energije i navečer za laku noć.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

"Masaža za bebe se ne preporučuje odmah nakon obroka, kao i kada je dijete gladno. Najbolje vrijeme je sat nakon hranjenja, prije večernjeg kupanja. Treba izbjegavati masažu neposredno prije odlaska na spavanje jer je beba već premorena. Najbolje vrijeme je kada je budna i smirena", kazala nam je Lana i dodala kako je najvažnija stvar kod masaže da roditelj bude potpuno opušten.

Roditelj treba uraditi vježbe disanja i krenuti s masažom bebe. Prostorija mora da bude dovoljno topla da bebi bude ugodno bez odjeće, svjetlo prigušeno i ulje za masažu spremno. Sav nakit, satovi sve što bi moglo ogrebati ili na bilo koji način povrijediti bebinu kožu mora biti skinuto. Beba treba ležati na pamučnoj tkanini da bi joj bilo što ugodnije.

"Tokom masaže, važno je da pokreti budu nježni i sigurni (nesigurni i mlaki pokreti iritiraju bebe, kao i većinu odraslih). Dok masirate bebu, ne prekidajte kontakt. Neka svakog trenutka - ako ne obje, barem jedna ruka dodiruje i masira bebu, tako da masaža ima kontinuitet. Sve vrijeme dok traje masaža, trebalo bi da nježno gledajte svoju bebu, pričajte joj, šaljite joj poruke ljubavi. Tako stimulišete sva čula, a gledanjem u oči uspostavljate intenzivnu vizuelnu komunikaciju. Manje dijelove tijela masirajte vrhovima prstiju, a veće cijelim dlanom. Da biste naučili koliki pritisak odgovara vašoj bebi, uradite sljedeće: zatvorite oči i prstima pritisnite svoje kapke, sve do osjećaja neprijatnosti", objasnila je Lana.

Lana Lekić
Lana Lekić

Lana je mama troje djece, dva sina i kćerke. To je njena najvažnija uloga. Osim toga je profesorica, farmaceut, marketing menadžer, volonter, humanitarac i jedini licencirani maser beba. Lana je u skladu s njim otvorila svoj mali masažni centar u kojem vrši obuke za sve roditelje koji žele naučiti kako se bebe masiraju.

"U nemogućnosti da nađem nešto slično u našem gradu odlučila sam biti proaktivna i otvoriti nešto što je malo drugačije od svega što se nudi. Oaza mira i relaksacije za bebe i njihove roditelje", kazala je Lana Lekić.

Tako svaki roditelj kroz pet odvojenih sesija koje traju minimalno sat vremena može postati ekspert u masaži svog djeteta.