Nisi svi dobri
3

Konzumacija biljnih čajeva u toku trudnoće: Koje piti, a koje izbjegavati

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko volite popiti šoljicu toplog čaja čim se probudite, a trudni ste ili dojite bebu, trebali biste znati koje je čajeve sigurno piti, jer nisu svi čajevi sigurni za trudnice i dojilje.

Prehrana je izuzetno važna tokom trudnoće. Ona igra značajnu ulogu u rastu i razvoju fetusa unutar maternice. Međutim, osim što moraju paziti šta jedu, moraju pripaziti i šta piju.

Konzumacija biljnih čajeva je dobar način da održite hidriranost tijela u toku hladnih mjeseci. Čajevi sadrže hranjive tvari i antioskidante, a konzumacija nekoliko šoljica dnevno može učiniti da se osjećate opušteno i mirno.

I mame dojilje mogu imati koristi od konzumiranja biljnih čajeva jer neki od njih mogu povećati proizvodnju mlijeka. Međutim, nisu svi biljni čajevi sigurni tokom trudnoće i dojenja. Zato je za majke važno da izaberu čajeve koji su sigurni za njih.

Čaj od lista maline pomaže u lakšem porodu. Budući da je bogat željezom, pomaže proizvesti više mlijeka i umiruje mučnine. Međutim, ne biste trebali bi piti ovaj čaj tokom prvog tromjesečja, zbog rizika od pobačaja.

Čaj od koprive je pun vitamina A, C i K, a bogat je i željezom i kalijem koji su važni tokom trudnoće i dojenja. Konzumacija ovog čaja može vam u toku dojenja i trudnoće povećati energiju i snagu.

Čaj od komorača pomoći će vam da se riješite grčeva i nadutosti, kao i vašem probavnom sistemu. Ali on može loše utjecati na sposobnost zgrušavanja krvi pa čak potaknuti i spontani pobačaj.

Čaj od čička dobar je za dojilje jer pomaže u proizvodnji mlijeka.

Čaj od đumbira ima umirujuća svojstva. Pomaže u probavi te smanjuje jutarnje mučnine kod trudnica.

Biljni čajevi koji nisu sigurni u toku trudnoće i dojenja su čaj od žalfije, origana, peperminta, ginsenga i aloe.