Savjet stručnjaka
19

Kontrolisano plakanje jedna je od metoda uz koju će vaše dijete brže zaspati

E. Lj.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko ste isprobali sve načine, a vaša beba i dalje ne može da zaspi, stručnjaci savjetuju da probate s metodom kontrolisanog plakanja koja će vam, tvrde, spasiti sate i sate dragocjenog sna.

Mnogi misle da je kontrolisani plač metoda koja se sastoji iz toga da jednostavno pustite bebu da plače dok ponovo ne zaspi, no istina je drugačija jer kontrolisani plač podrazumijeva da bebu pustite da plače samo na kratak period.

Ukratko, ova metoda radi na principu da, kada dođe vrijeme spavanja, bebu smjestite u krevet i napustite sobu. Ukoliko beba počne plakati roditelj treba da se vrati i utješi bebu, ali ne i da je podiže iz kreveta. Postupak treba ponavljati sve dok beba ne zaspi.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Iako je jako teško i neprirodno ostaviti svoje dijete da plače nekoliko minuta, stručnjaci ističu da ćete, ukoliko beba razvije asocijaciju da kada roditelj izađe iz sobe treba spavati, i vi moći dobiti odmor koji vam je potreban.

Dakle, dijete stavite u krevet, a kada počne plakati izađite iz sobe. Ukoliko se plakanje nastavi vratite se u sobu i tješite dijete glasom ne podižući ga iz kreveta. Ovaj postupak ponavljate i svaki put produžavajte odsustvo sve dok beba ne zaspi. Metoda bi trebala dati rezultate nakon sedmicu ili dvije.

Naravno, ova metoda nije podobna za djecu mlađu od šest mjeseci, kao i za djecu koja imaju zdravstvenih problema.