Bebe
44

Komunikacija s bebama prije riječi: Znakovnim jezikom bebe pokazuju kada su gladne, žedne, pospane...

Piše: M. N.
Kada se rode pa sve dok ne progovore bebe o svojim potrebama se najčešće izjašnjavaju kroz plač. To nerijetko teško padne roditeljima jer u datom trenutku nisu sigurni šta je njihovom djetetu potrebno. Prije više od 30 godina doktorice i majke Linda Acredolo i Susan Goodwyn pronašle su rješenje izumivši znakovni jezik za bebe.

I dok je Baby Signs postao hit u SAD-u, u Evropi se nije mnogo znalo o tome. Kada su Sanjin Omerović i njegova supruga Belma dobili djevojčicu počeli su istraživati kako da razumiju svoju bebu prije nego što nauči govoriti.

Komunikacija beba i roditelja

Psiholog Omerović otkrio je znakovni jezik Baby Signs odlučio je postati certificirani instruktor znakovnog jezika za bebe kako bi sa svojom malom djevojčicom mogao "razgovarati" i razumjeti poruke koje nije bio u stanju ispravno tumačiti. Nije ni sanjao kakav će to biti preokret u njihovom životu. Sada su certificirani instruktori Baby Signsa i podučavaju druge roditelje i njihovu djecu.

"Znakovni jezik beba je najjednostavniji i najzabavniji način koji omogućava bebama i njihovim roditeljima i drugim osobama da komuniciraju i prije nego što bebe progovore. To je i najinovativniji način da razvijate potencijale svoje bebe u najranijoj dobi. Zamislite bebu od osam mjeseci koja ne zna izgovoriti niti jednu riječ, a razumije nekoliko riječi koje su joj bitne u životu poput mama, mlijeko, tata i sl. I zamislite onda da vam ta ista beba uspije na neki način, savršeno jasno i precizno, iskomunicirati da želi da joj dodate omiljenu igračku, da je gladna ili da vas zovne tako što će pokazati znak za 'mama", rekla nam je magistrica odgojnih nauka Belma Dizdarević-Omerović.

Smanjuje frustracije

Upravo ovaj znakovni jezik omogućava bebama da opiše pojmove ili emocije uz pomoć svojih ruku i na taj način komunicira s roditeljima. Bitno je istaći da sam proces učenja uopće nije naporan za bebu jer uči kroz igru sa svojim roditeljima. Utvrđeno je da ovakav način komunikacije pomaže bebama da lakše nauče govoriti, ostvare snažniju vezu s roditeljima, razvija simboličko mišljenje i samopouzdanje, te ono što je vrlo važno smanjuje frustracije i bijes koji nastaje zbog nerazumijevanja.

"Svaki se roditelj susreo s time da osjeća i zna da mu beba pokušava nešto reći svojim gestama ili glasovima, ali da ne razumije šta. To izaziva frustraciju i kod roditelja i kod beba. Upotreba znakova kod djece, prije nego progovore, nije ništa novo. Većina djece nauči mahati ručicom pa-pa ili klimati glavom za odobravanje. To su često prvi znakovi koje djeca prirodno nauče. Baby Signs je Program koji pomaže djeci naučiti mnogo više znakova kako bi se lakše sporazumijevali. Djeca imaju prirodnu želju za komuniciranjem sa svojom okolinom, a posebno nakon što otkriju alat kojim će to moći raditi sa lakoćom", istakla je Dizdarević-Omerović.

Znakovni jezik beba sadrži više od stotinu znakova koji olakšavaju komunikaciju između djeteta i roditelja. Na početku djeca uče znakove koji su u fokusu djeteta - jesti, igrati se, piti, spavati, omiljena igračka i sl. Kada dijete počne i govoriti određene riječi, onda se uči znakovni jezik za one riječi koje se teže izgovaraju.

"Učenje samih znakova je brz proces i materijali koje Baby Signs program pruža roditeljima su prilično živopisni i lako pamtljivi. Roditelji pohađaju samo jednu radionicu gdje im se objasne sve prednosti znakovanja, gdje ih se nauči kako znakovati s bebom, osnovni znakovi i gdje im se daju kvalitetni materijali. Radionica za roditelje traje dva sata. Beba će naučiti onoliko brzo koliko njeni roditelji budu aktivni", kazala je Dizdarević-Omerović.

Razvija kognitivne vještine

Dobna granica za učenje znakovnog jezika ne postoji i o tome odlučuju roditelji koji najbolje poznaju svoje dijete. Iako su neki roditelji skeptični da bi znakovni jezik mogao odužiti proces govora, Dizdarević-Omerović ističe kako upravo znakovni jezik pomaže u boljem kognitivnom, emocionalnom i socijalnom razvoju djeteta, te samim time i bržem učenju govora.

"Istraživanja su pokazala da znakovanje potiče iste centre u mozgu kao i govor. Znakovanjem se u biti govori. Drugim riječima, ukoliko poznajete znakovni jezik ili znakovni jezik za bebe, to je kao da govorite još jedan strani jezik. Znakovni jezik beba je primjenjiv i u jasličkim grupama, u vrtićima, bolnicama, te ustanovama specijaliziranim za rad s djecom s posebnim potrebama", naglasila je.

Dokaz za to je bolnica Srebrenjak u Zagrebu u kojoj se lijele bolesti dišnog sistema djece. Jedinstvena je u Evropi jer je jedina "Baby Signs" bolnica, Svi ljekari, medicinske sestre i ostalo osoblje govori znakovni jezik beba s kojima lakše komuniciraju s malim pacijentima. Uposlenici ove bolnice kazali su kako im to značajno olakšava rad.

Više informacija o znakovnom jeziku beba potražite na Facebook stranici Baby Signs BiH