Prinova na putu
4

Koji znakovi otkrivaju da ste spremni za drugo dijete

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko niste sigurni da li je vrijeme za novu bebu, neka vam za početak bude jasno da ne postoji savršeno vrijeme za prinovu, niti savršena dobna razlika između djece.

Međutim, finansijska i porodična situacija igra veliku ulogu u svemu ovome pa ste za novu bebu spremni ukoliko stalno razmišljate o tome kako bi bilo imati još jedno dijete te ako o tome često pričate sa svojim partnerom.

Također je bitno utvrditi da li starije dijete želi brata ili sestru te napraviti plan kako se ono ne bi osjećalo zapostavljenim u cijelom tom nadolazećem procesu. Ukoliko ste ovo riješili, vrijeme je da počnete raditi na novoj bebi. Ako se suprug i dijete slažu da žele prinovu, zajedno spremite sve kako bi beba bila što bolje dočekana.

Trudnoća je nekim ženama lagana, a nekima veoma teška. Neke žene poslije poroda obećaju same sebi kako se više nikada neće porađati i prolaziti kroz sve muke trudnice. Međutim, ukoliko ste zaboravili na sve ove probleme i mislite da ste spremni okušati se opet u ulozi trudnice i majke, onda je vrijeme za bebu.

Kako djeca rastu, tako sve manje trebaju svoje roditelje i sve više sami nalaze svoje zanimacije. Ukoliko shvatite da ste previše slobodni i da vas dijete više ne vuče za rukav, možda je vrijeme da počnete razmišljati o novoj bebi i novim izazovima koje trudnoća može donijeti.