{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klokan metoda čini nedonoščad zdravijom i bogatijom

15.12.2016. u 08:02
0
4
Klokan metoda čini nedonoščad zdravijom i bogatijom
0
Klokan metoda čini nedonoščad zdravijom i bogatijom
Prijevremeno rođene bebe koje su isključivo dojene i koje su s roditeljima konstatntno ostvarivale kontakt koža na kožu kasnije će biti pametnije, imat će veće plate i manje stresan život u odnosu na bebe koje su sve vrijeme bile u inkubatoru, pokazala je nova studija koja je objavljena ove sedmice.
U istraživanju su učestvovali mladi od 18 do 20 godina koji su rođeni prije termina, a koji su ili bili u inkubatoru ili su imali kontakt s majkom, takozvanu klokan metodu. Klokan metoda podrazumijeva postavljanje bebe u klokan poziciju na majčina prsa što je moguće prije nakon porođaja, uz isključivo dojenje. U tom slučaju, važno je da majka i beba što prije odu iz bolnice nakon čega godinu dana bivaju pod strogim nadzorom stručnjaka.

Istraživači su ispitivali 264 osobe koje su po rođenju težile 1.800 grama i utvrdili da je klokan metoda odigrala značajnu ulogu u zaštiti od prerane smrti. Stopa smrtnosti među bebama koje su bile u inkubatoru je bila 7,7 posto, dok je ta stopa kod beba o kojima je brinuto klokan metodom bila 3,5 posto. Osim toga, otkrivene su i brojne druge prednosti kao što su znatno bolji razvoj mozga, plata veća za 53 posto, bolji porodični život, te manje agresivnosti i hiperaktivnosti.

"Ova studija pokazuje da je klokan metoda utiče na društveno ponašenje i odnose 20 godina nakon rođenja", rekla je voditeljica studije Nathalie Charpak iz Udruženje Klokan u Bogoti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedna od 10 beba u svijetu je nedonošče. Mnoge od onih koje prežive imaju određenu vrstu invaliditeta, uključujući poteškoće u učenju i probleme sa vidom i sluhom. Doktor Peter Singer ističe da u zemljama u razvoju, gdje su inkubatori rijetkost ili su nepouzdani, klokan metoda može spasiti živote beba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: