Bebe
244

Kao riba u vodi: Djevojčica od 16 mjeseci pliva "kao velika"

Klix.ba
Djevojčica Elisabeth se u bazenu snalazi "kao riba u vodi". Njen snimak plivanja u bazenu dok je još bila beba obišao je svijet, ali i izazvao lavinu negativnih komentara upućenih njenim roditeljima.

U trenutku kad je video snimljen, Elisabeth je imala 16 mjeseci, i već tada je prolazila treninge sa profesionalnim instruktorom plivanja.

Danas ova djevojčica ima četiri godine, a njeni roditelji i dalje njeguju njenu ljubav prema vodi i plivanju, nastojeći je usmjeriti da se jednog dana i bavi ovim sportom.

Njen otac je registrovani medicinski radnik, a njegova supruga je šest godina bila spasiteljica i tri godine učila plivanje.

"Ni u jednom trenutku naše dijete nismo tjerali na nešto što ne želi. U stanju smo prepoznati kad je dijete u bazenu umorno, Elisabeth je jedna vrlo odlučna djevojčica", kažu njeni roditelji i dodaju koliko je važno za djecu da od malih nogu uče plivati.

"Naučite vaše dijete da pliva zato što su za utapanje ključne sitnice. Nekad razliku između života i smrti može praviti tek nekoliko centimetara dubine i sposobnost djeteta da se okrene na leđa i udahe zrak", poručuju njeni roditelji i dodaju:

"Molim vas, nemojte očekivati od svoje djece da odmah počnu plivati kao veliki. Učenje plivanja je proces i treba ga obavljati profesionalac, a program mora biti prilagođen bebama i maloj djeci", kaže djevojčicin otac.

A pogledajte kako to radi Elisabeth:

Još nevjerovatnih fotografija prvog susreta djece s vodom možete pogledati ovdje.