Bebe
251

Fascinantne podvodne fotografije beba: Prvi susret mališana s vodom

Klix.ba
Poznati fotograf Seth Casteel sa talentom za podvodnu fotografiju ovaj nam put donosi fascinantne fotografije beba pod vodom.

Seth Casteel je nagrađivani fotograf New York Timesa i najprodavaniji autor fotoserije "Underwater Dogs" u kojoj je fotografirao pse kako uživaju u igri u vodi, a o kojem je portal Klix.ba pisao i ranije. Volontira od 2007. godine u udruženju za zaštitu pasa sa ulice i pomaže im da pronađu svoje nove porodice i domove, a njegove nevjerovatne podvodne fotografije uvijek privuku veliku pažnju.

Ispred objektiva Setha Casteela sad su se našle i bebe, a ovaj je fotograf u novoj seriji pod nazivom "Underwater Babies" napravio blizu 10.000 fotografija više od 750 beba.

Neki od čitatelja bi mogli biti uznemireni činjenicom da se bebe nalaze pod vodom i da su time dovedene u opasnost, ali to zapravo nije istina.

Casteelova serija fotografija za cilj ima povećati svijest o činjenici kako je utapanje najčešći uzrok smrti djece do četiri godine u SAD-u. Fotografije su dio programa u kojem se bebe, pod supervizijom i pažnjom stučnjaka nastoje naviknuti na vodu, čime se podstiče njihov prirodni instinkt i razvijaju tehnike samospašavanja koje bi im mogle pomoći ukoliko bi se našle u stvarnom okruženju u kojem bi bile ugrožene.

Bebe uče da, kad ih stave u vodu, zadrže dah, da se nožicama odgurnu prema površini vode i okrenu na leđa.