Bebe
11

Kako smanjiti opasnost od zaraze kod ljekara

Klix.ba
Šmrcanje, kašljanje i crveni obraščići – u ordinacijama i ambulantama vrvi od zaraza svih vrsta. Ali koliki je zaista rizik da se se i vi zarazite i kako da se i Vi i dijete zaštitite, piše portal Gugu.ba.

Ko je bolestan ide ljekaru i čeka u čekaonici sa ostalim pacijentima, koji kašlju, šmrcaju i vlažnim prstima listaju časopise i reklamne letke. Na svim onim mjestima gdje se ljudi susreću u uskim, zatvorenim prostorijama, nalaze se razni izvori zaraze koji brzo pronalaze nove ljudske biotope (staništa). Takva mjesta su npr: javna prevozna sredstva, ustanove, vrtići i škole, kafići, apoteke ali i čekaonice u ambulantama i ordinacijama.

Koliki je zaista rizik da se zarazite kod ljekara u čekaonici?

Naravno da postoji izvjestan rizik jer ste zajedno sa ostalim pacijentima koji su prehlađeni ili imaju gripu ili neku drugu eventualno prelaznu bolest ali postoji i dobra vijest: Vrlo se rijetko dešavaju duple zaraze tj. već prehlađeno dijete će se teško još jednom prehladiti ili će teško pokupiti virus na virus. Odbrambeni sistem je već aktiviran u borbi protiv postojećeg virusa.

Gdje se tačno nalaze najveći izvori zaraze u čekaonicama?

Djeca se igraju sa igračkama dok čekaju u čekaonici pa zato pazite šta Vaša djeca stavljaju u usta dok čekaju i perite im detaljno ruke.

Časopisi ne predstavljaju veliku opasnost jer se klice na papiru brzo osuše. Ali i nakon listanja časopisa možete za svaki slučaj oprati ruke.

Oprez kod šaltera (za svjetlo ili zvono)! Studije su pokazale da se vrusi lijepe na šaltere i brzo prenose tim putem. Ali i ovdje će Vam pomoći detaljno pranje ruku.

Kako se zaštiti u čekaonici?

U čekaonici je sparno? Odmah zamolite da se prostorija dobro izluftira jer vlažnost zraka je dobra za sluzokožu, a isušena sluzokoža je pogodna za zarazu.

Ako baš hara neka opasna gripa, sačekajte sa pregledom ako je to moguće.

Čekaonica je puna? Pitajte na ulazu da li možete malo prošetati i kada da ponovo dođete. Što ste manje u čekaonici, manja je šansa da se zarazite.

Udaljite se od pacijenata koji jako kašlju ili su vidno loše.

Provjerite dodatno da li se prostorija dezinfikuje, da li ljekar pere ruke, stavlja masku i rukavice itd.

Ako mislite da se kod vašeg djeteta radi o nekoj zaraznoj bolesti, odmah to naglasite na ulazu sestrama, navodi se u savjetima portala Gugu.ba.