Higijena je važna
16

Kako i koliko često treba sterilizovati i čistiti flašice i dude za bebe

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Imuni sistem bebe nije u potpunosti razvijen te je bitno paziti na higijenu svega sa čim beba dolazi u dodir. Na tu listu spadaju i dude i flašice, a mnogi roditelji ne znaju koliko ih zapravo često treba čistiti.

Eksperti savjetuju da ne treba pretjerivati sa čišćenjem flašica i pribora koji beba koristi, jer organizam čovjeka mora konstantno biti u kontaktu s određenim mikroorganizmima kako bi se imuni sistem pravilno razvijao. Ipak, nema pouzdanih podataka šta je optimalno u ovom slučaju.

Pedijatri savjetuju da je sterilizaciju bebinih flašica potrebno raditi do trećeg mjeseca bebinog života, mada neki tvrde da je to potrebno raditi do minimalno prve godine djetetovog života.

Flašicu je potrebno rastaviti i detaljno očistiti sve dijelove. U posebnim prodavnicama možete naći duge četke kojima je lakše oprati ostatke mlijeka. Flašice je preporučljivo prati toplom vodom, a najlakše je održavati silikonske dude - zbog čega njih najčešće i kupuju.

Opremu možete sterilizovati u loncu vrele vode ukoliko je unutra ostavite dva sata. Bočice u ovom slučaju moraju biti potpuno uronjene u vodu te se trebaju hladiti na zraku, bez krpe.