Korisni savjeti
50

Kako da djeca ne budu razmažena i neposlušna: Ovo su ključne stvari

I. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vjerovatno ste već sto puta čuli kako "nečije ponašanje dolazi od kuće" no unatoč silnom trudu, nekim roditeljima jednostavno ne polazi od ruke da djecu vaspitaju u pravom smjeru.

Takvi roditelji u poslušnu djecu gledaju kao u "čudo", ne shvatajući zašto nijedna od njihovih metoda ne pomaže, no ne znaju da su upravo te metode pravi krivac neposlušnosti i razmaženosti.

Kako bi pravilno odgojili dijete ključno je nekoliko faktora, a oni podrazumijevaju i postavljanje jasnih granica.

"Dijete mora znati svoje mjesto i steći neke navike. Ako sve budete obavljali umjesto njega, na taj način ćete mu sada olakšati, ali otežati za kasnije", navode sa stranici Very Well Family i dodaju kako tako ne činite uslugu ni sebi.

Prema njihovim riječima, sasvim je uredu podijeliti djeci zadatke, ali i uvesti im određenu kaznu ako ne ispoštuju ono što ste rekli.

"Djeca moraju naučiti da snose posljedice svog ponašanja", tvrde.

Mnogi psiholozi smatraju da su kazne sastavni dio odgoja, ali i da se lijepo vaspitanje može prepisati upravo njima.

"Sigurno ste bar jednom svjedočili situaciji gdje izgleda kao da dijete naređuje roditelju, a ne obrnuto. Oni znaju biti pravi manipulatori i vješto iskorištavati vašu popustljivost. Ukoliko vidite da se dijete počelo tako ponašati morate preuzeti kontrolu kako bi znalo svoju ulogu" dodaje stručnjakinja.

Jedna od velikih grešaka je ispunjavanje baš svake želje djetetu.

"Ne morate mu kupiti sve što pokaže prstom. Pustite ga da vidi da ne može dobiti sve što poželi, naročito ako je tog dana bio neposlušan", tvrde.

Napominju i kako upravo zbog ovakvih metoda odgoja, često viđamo uplakanu djecu koja se valjaju po podu.

Kako bi odgoj djeteta bio što efikasniji, oba roditelja se moraju usaglasiti.

"Ukoliko jedan roditelj uvodi kazne, a drugi radi sve kako bi te kazne prekršio i na taj se način približio dijetetu, ono će znati koji će ga roditelj uvijek vaditi iz 'problema' i da će moći nastaviti raditi što poželi", tvrde.