Nije zgoreg znati
22

Kada zatrudnjeti: Od godišnjeg doba do poklapanja rođendana

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Odluka o zasnivanju porodice je veoma velika i važna, a jednom kada je donesete važno je i da znate u koje je doba godine najbolje začeti dijete.

Svakako, rijetko se desi da planirana trudnoća bude "isplanirana do kraja", ali ukoliko imate rijetku privilegiju biranja, razmotrite sljedeće stvari.

Ukoliko želite roditi u ranu jesen, uzmite u obzir da ćete posljednje mjesece trudnoće provesti izloženi visokim temperaturama, što može biti veoma mučno i neugodno. Mnoge žene biraju roditi na proljeće jer izbjegavaju trudnoću tokom ljetnih mjeseci. Sve zdravstvene probleme lakše je savladati kada je vani malo svježije.

Još jedan važan faktor koji morate uzeti u obzir kada planirate začeće porodice jeste vaše zdravlje. Patite li od depresije ili poremećaja ponašanja uzrokovanim promjenom godišnjeg doba?

Ukoliko je odgovor da, možda trebate razmisliti o tome da tempirate svoju trudnoću tako da se ne poklapa sa zimskim periodom, jer "zimska depresija" može ozbiljno utjecati na vas, a to u kombinaciji sa hormonalnim promjenama koje se dešavaju u trudnoći nije dobra stvar ni za vas, a ni za vašu bebu.

Neki žele roditi u mjesecu kada većina porodice slavi rođendane, dok drugi žele obrnuto. Ima i onih koji ne žele da se rođendan djeteta poklapa sa praznicima, tako da je važno da pažljivo osmotrite kalendarske stranice i zaključite koji vam datum najviše odgovara.

Uzmite u obzir i posao kojim se bavite, računajte na to da ćete morati uzeti porodiljsko odsustvo kada rodite te da ćete biti odsutni s posla nekoliko sedmica ili mjeseci.

Ako vaš posao cvjeta u ljetnoj sezoni, onda računajte na to da bi bilo najbolje da zatrudnite krajem proljeća kako bi rodili početkom godine i bili spremni za posao početkom ljeta.