Bebe
0

Jeste li spremni za drugo dijete?

Klix.ba
Imate jedno dijete i mnogi vas počinju ispitivati kada će on/ona dobiti brata ili sestru. Ako se pitate kako da procijenite jeste li spremni za ovaj važan korak, stručnjaci savjetuju da prvo razmislite o utjecaju nove bebe na nivo vaše energije, kućni budžet i brak.

Ideju o novoj bebi kod mnogih roditelja začnu emocije, kojima se ne mogu oduprijeti. Mnoge majke jednostavno osjete da njihova porodica nije potpuna i raduju se situaciji u kojoj će novog mališana držati u svojim rukama.

Bez obzira na to šta vas je dovelo toj ideji, evo šta možete očekivati i kako se pripremiti.

Nova trudnoća

Počnimo od osnova: Je li vaše tijelo spremno? Majčino tijelo treba neko vrijeme da se oporavi prije nego što bude spremno da ponovo prolazi kroz trudnoću. Prema nekim istraživanjima, optimalan period između trudnoća je od 18 do 23 mjeseca. Za to vrijeme vaše tijelo ozdravi i ponovo izgradi resurse koje trebaju novoj bebi. Bebe začete manje od šest mjeseci nakon porođaja najčešće se rode prerano, imaju malu težinu ili komplikacije pri rođenju.

Druga važna fizička karakteristika odnosi se na to da li imate dovoljno energije za novu bebu. Prije svega je potrebno da vaše dijete počne spavati tokom cijele noći.

Ponekad se tajming oca i majke jednostavno ne slažu. Jedno bi željelo novu bebu, dok drugo nije spremno. Važan faktor je i biološki sat. Njega ne treba zanemarivati, ne samo zbog plodnosti, već i zbog toga što s godinama imamo sve manje energije za djecu.

Troškovi života

Sa drugom bebom se u principu jeftinije prođe. Već imate osnovnu opremu i unaprijed znate šta vam je potrebno, a šta nije, te ćete ubuduće bolje paziti šta ćete kupovati i koliko ćete to platiti.

Planiranje unaprijed spriječit će stres i iznenađenja. Bit će potrebno da napravite plan kako pokriti troškove dok ne budete u stanju da se vratite na posao. Svaka beba dobija poklone i novac, što umnogome pomogne roditeljima, ali bi bilo idealno da uvedete red u kućni budžet i prije nego što ponovo zatrudnite.

Ako se ubrzo nakon porođaja morate vratiti na posao, morat ćete isplanirati i kako platiti osobu koja će čuvati dijete.

Ipak, novac nije najvažniji i vaša odluka o novoj bebi ne treba da se zasniva isključivo na tome. Istina, bez dovoljno novca život je teži i s više stresa, ali mnogi uspijevaju da izađu na kraj s tim problemom.

Osjećanja

Nisu sva djeca oduševljena prinovom u porodici i ne očekujte unaprijed da će se od samog početka slagati.

Nisu ni svi očevi spremni da mijenjaju stvari, posebno kad osjete da su se, nakon turbulentnog perioda, stvari konačno vratile u normalu.

I kod jednih i kod drugih potrebno je malo vremena i razgovora. Prvom djetetu roditelji najčešće počnu govoriti o novoj bebi kad majčin trbuh postane uočljiv. Pomaže i kad ga uključite u aktivnosti koje se tiču nove bebe - kupovinu odjeće, posjete savjetovalištu, čitanje knjiga u kojima se pojavljuje neka nova beba i slično. Nemojte se iznenaditi ako starije dijete ponovo počne da se ponaša kao bebica.

Neki roditelji su uvjereni da u njihovom srcu i životu nema više "prostora" jer su ga u potpunosti posvetili prvom djetetu. Međutim, kad se rodi drugo, često kažu da imaju osjećaj kao da im je "srce poraslo" i otkriju da drugo dijete zaista mogu voljeti kao i prvo.