Bebe
34

Deset savjeta za sretnu i uspješnu trudnoću

Klix.ba
Rađanje djeteta je zasigurno jedan od najljepših događaja u životu. Ipak u trudnoći se ta činjenica često pomalo zaboravlja kada vas spopadnu tipične trudničke mučnine ili kada počnete razbijati glavu kako ćete se snaći sa svim tim predstojećim velikim promjenama.

Onda je dobro malo stati na loptu i pomalo slaviti trudnoću, piše portal Gugu.ba.

1. Budite ponosni na sebe!

Nosite život u sebi – to je nevjerovatno čudo! To muškarac ne može..dobro ima tu i dosadnih pratećih simptoma ali: zar nije toga vrijedno?

2. Slike stomaka

Sačuvajte za uspomenu slike vašeg rastućeg trbuha! Neka vaš partner svaki mjesec slika vaš stomak i kada beba dođe, imate prelijepu uspomenu, a jednoga dana možete pokazati te slike svom djetetu.

3. Dajte ime djetetu

Jedna od najuzbudljivijih odluka je biranje imena za bebu. Dajte si vremena prilikom odabira, posjetite web stranice sa listama lijepih imena i nabavite literaturu u kojoj su objašnjena i značenja pojedinih imena. Izgovarajte naglas imena koja vam se sviđaju, to vam može pomoći prilikom odabira.

4. Uljepšavajte se

Čim se počnete zaokruživati, idite u šoping! To ne znači da po svaku cijenu potrošite puno novca, nego da jednostavno uživate u kupovini za trudnice i prezentirate svoj stomačić u novoj garderobi!

5. Uživajte u pažnji drugih

Buduće mame su nešto posebno i shodno tome moraju se posebno lijepo tretirati. Sada su u centru pažnje! Uživajte u ovim trenutcima jer čim beba dođe, sva pažnja će preći na nju.

6. Opustite se

Posebno u trudnoći je bitno da se opustite i uživate u tretmanima ljepote, masaže, nekom putovanju..zavisno od vašeg budžeta, priuštite si nešto za vas. Toga ćete se često sjetiti kada upadnete u kolotečinu porodične svakodnevnice.

7. Obavite kupovinu za bebu

Iako se niste igrali rado sa lutkama – malena garderobica za bebe će vas oduševiti! Zatim morate nabaviti krevetac i kolica..sve to će vam povećati radost zbog onog što predstoji

8. Slavite baby-party!

Super je običaj kao u Americi da se organizuje baby party na kojem se slavi buduća mama. Mama se obasipa poklonima za sebe i bebu tom prilikom.

9. Upoznajte nove ljude

Pitanje koje često postavljamo „Da li je to i kod tebe tako?“ pomaže i u trudnoći da se osjećate kao dio zajednice, a ne usamljeno. Žene koje su istoj situaciji možete upoznati na raznim kursevima za trudnice ali i na internet forumima (npr. GuGu forum). Možda nakon svega što proživite skupa, postanete prijateljice.

10. Radujte se interesantnoj budućnosti

Radujte se i slavite jer ćete roditi malo biće, koje će vam jednoga dana reći „mama“, s kojim ćete slaviti rođendane, čitati mu priče, odgovarati mu na pitanja itd.