Bebe
12

Izmjerite mu testise i saznajte da li će biti dobar otac

Klix.ba
Muškarci s manjim testisima su bolji roditelji, tvrdi se u novoj studiji.

Istraživači su otkrili kako su očevi s manjim testisima više uključeni u odgoj djeteta i pažljiviji prema njima.

Prethodne studije sugerisale su da pad testosterona može smanjiti seksualni nagon, ali sva ta energija se preusmjerava na njegovo novorođenče.

Ovo je povezano s evolucijskom hipotezom nazvana Teorija historije života u kojoj se navodi da se parenje i roditeljstvo takmiče za ograničenu energiju koju životinje troše na reprodukciju.

Dr. James Rilling sa Atlanta Emory univerziteta odlučio je istražiti povezanosti zmeđu veličine testisa i roditeljstva kod muškaraca.

Veličin testisa povezana je s produkcijom sperme i nivoom testosterona.

Njegov tim analizirao je 70 očeva između 21 i 43 godine koji imaju mlađu djecu. Izmjerena je veličina njihovih testisa i urađena je magnetna rezonanca kako bi se pratila aktivnost u dijelu mozga koji implicira roditeljsku motivaciju dok je muškarac gledao fotografiju svog djeteta, djeteta stranca i nepoznatog odraslog čovjeka.

U studiji nisu naveli precizne mjere "malih" i "velikih" testisa.

Očevi su odgovorili i na pitanja koja se tiču zdravstvenog stanja njihove djece te brizi o djeci pred samo spavanje.

Istraživači su otkrili da je veličina testisa kod očeva negativno povezana s područjem mozga koji se aktivira kada gleda slike svog djeteta.

Zaključeno je da muškarci koji imaju manje testise emotivnije su reagovali na slike svoje djece te su uključeniji u njihov život.

Dakle, ukoliko preskoči jednu strastvenu noć, nemojte mu zamjeriti. Samo mu je proradio roditeljski instinkt.