Rezultati istraživanja
2

Hirurško smanjivanje želuca može spriječiti komplikacije u trudnoći

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Istraživanja su pokazala da žene koje su prošle postupak smanjivanja volumena želuca imaju manji rizik da dožive komplikacije u trudnoći. Također, studija je otkrila da ove žene imaju manje izgleda za porođaj na carski rez i vjerovatnije je da će imati bebu normalne veličine.

"Ovi nalazi su važni, jer smo uspjeli da potvrdimo kako gojazne žene koje prolaze kroz operativni zahvat gubitka tjelesne težine imaju veće šanse da prođu kroz trudnoću bez kompikacija i da rode zdravu bebu u poređenju s gojaznim ženama koje nisu prošle ove procedure", rekao je autor studije dr. Aliu Sanni.

"Željeli smo biti sigurni da bariatrijska operacija obavljena prije trudnoće ima zdravstvene koristi za navedenu grupu žena, a da sama procedura neće štetiti plodu", rekao je on u izjavi za American College of Surgeons.

Dokumentirano je da se gojazne žene suočavaju s više medicinskih komplikacija tokom trudnoće. Međutim, efekti hirurških procedura vezanih za gubitak težine na trudnoću nisu bili jasni sve donedavno, kazali su istraživači.

"Znamo da se rasprostranjenost gojaznosti kod žena povećava, tako da smo nastojali saznati što više o utjecaju bariatrijske hirurgije na trudnoću, majku i bebu", rekla je koautorica studije Samantha Drew.

Istražitelji su za potrebe ove studije kombinirali statistiku iz pet prethodnih studija koje su ispitivale trudnoću i period nakon operacija vezanih za gubitak tjelesne težine, koje su poređene s rezultatima gojaznih žena koje nisu prošle operaciju.

Ukupno su istraživanja ispratila više od 4.300 carskih rezova kod skoro 11.000 žena nakon operativnih procedura gubitka težine, piše Health24.