{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hemikalija koja se nalazi u flašicama za bebe povećava rizik od pretilosti

9.10.2017. u 10:56
3
2
Hemikalija koja se nalazi u flašicama za bebe povećava rizik od pretilosti
3
Hemikalija koja se nalazi u flašicama za bebe povećava rizik od pretilosti
Hemikalija koja se nalazi u brojnim predmetima, između ostalog i u plastičnim kutijama za hranu i flašicama za bebe, povećava rizik od pretilosti, pokazala je nova studija. Bisfenol A (BPA) se koristi za proizvodnju plastičnih konzervi i spremnika za hranu, ali ljudi nisu svjesni da BPA može završiti u hrani ili piću.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Novo istraživanje sugeriše da BPA može uzrokovati pretilost pa čak i povećati rizik od srčanih bolesti. Analizom 61 studije koje su istraživale vezu između izloženosti BPA i debljine, istraživači s univerziteta u Londonu, New Yorku i Amsterdamu su otkrili da izloženost BPA tokom razvoja znatno povećava rizik od pretilosti kasnije u životu.

Ustanovljeno je i da BPA povećava nivo masnoće u krvi, što je povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

"Naše istraživanje pokazuje da je BPA povezan s pretilošću glodavaca nad kojima je vršeno istraživanje. Smatramo da rezultati ukazuju na potrebu preispitivanja nivoa sigurnosti BPA za ljudsku populaciju. Osim toga, iako je ovo istraživanje bilo fokusirano na BPA, identifikovane su i druge opasne hemikalije koje se koriste u svemu, od pakovanja hrane do kozmetike i proizvoda za čišćenje", kazala je autorica studije Juliette Legler.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: