Stresan period
33

Grčevi su jedan od najčešćih razloga zašto beba neprestano plače: Evo kako izaći na kraj s njima

U periodu kolika bebe mogu neprestano plakati
U periodu kolika bebe mogu neprestano plakati
Najveći strah svakog roditelja, a naročito onih tek rođene bebe je plač. Već na prvo oglašavanje roditelji su tu pokušavajući pomoći na sve načine, brinući se da bebi ništa ne nedostaje i svakako da ne plače.

Prvo provjerimo da li je beba gladna, da li je potrebno presvući, da li joj je vruće ili hladno ili samo želi da je nježno ljuljamo u rukama. Ukoliko se dešava da i nakon svih ovih provjera, beba i dalje neprestano plače, u većini slučajeva to znači da je počeo period kolika ili grčeva.

Šta su kolike?

Kolike su zapravo normalna i učestala pojava kod beba koje su zdrave i dobro napreduju. S druge strane, to je jedan od najčešćih razloga za zabrinutost kod roditelja. Obično se pojave nekoliko sedmica po rođenju i polako nestaju u trećem ili četvrtom mjesecu. Njih prate produžene i ponavljajuće epizode intenzivnog plača ili nervoze koji počinju bez bilo kakvog očiglednog razloga.

Razlog pojave kolika nije sasvim jasan i ne može biti spriječen, a ni zaustavljen. Smatra se da je mogući razlog pojave kolika nezrelost digestivnog sistema, nakupljanje vazduha itd. Kolike se obično javljaju u određeno doba dana, najčešće navečer, i mogu trajati nekoliko sati. Beba tokom napada kolika neutješno plače, često pokazuje znakove nelagode poput stiskanja šaka, savijanja nogu prema trbuhu i ispuštanja plinova.

Liječenje i podrška

Sa pojavom ovih simptoma roditelji počinju istraživati način na koji mogu pomoći bebama i zaustaviti kolike, no odgovor je da specifičnog lijeka nema. Ipak, postoji nekoliko načina kako olakšati nelagodu bebi.

Kao prvo, ukoliko hranite bebu flašicom potrebno je da držite bebu uspravno prilikom hranjenja da biste je spriječili da proguta vazduh. Nakon dojenja/hranjenja pomozite vašoj bebi da podrigne kako bi se oslobodila progutanog vazduha. Preporučuju se nježne masaže trbuha, primjena topline (poput termofora), nježno ljuljanje ili vožnja u kolicima, pa i automobilom.

Postoji nekoliko načina kako olakšati nelagodu bebi
Postoji nekoliko načina kako olakšati nelagodu bebi

Ukoliko ove metode nisu efikasne, dalje se preporučuje upotreba farmaceutskih proizvoda u obliku kapi namijenjenih za umirivanje kolika. Kod odabira proizvoda važno je da je proizvod adekvatan za uzrast i da nema umjetnih tvari.

Simetikon je dobro poznat, bezbjedan i pouzdan u terapiji kolika kod beba. Efikasno oslobađa gasove iz bebinog probavnog sistema i time smanjuje nadimanje i umiruje kolike.

Becutan Kids VITS protiv kolika

Neutješne bebe, ali i roditelje, obradovati će Becutan Kids VITS proizvodi namijenjeni mališanima već od prvog dana života, a koji su formulirani u skladu sa najnovijim naučnim razvojem, normama i zdravstvenim preporukama.

Becutan Kids VITS proizvodi namijenjeni mališanima već od prvog dana života
Becutan Kids VITS proizvodi namijenjeni mališanima već od prvog dana života

Jedan od proizvoda iz ove linije je Becutan Kids VITS protiv kolika u obliku oralnih kapi, a u sebi sadrži simetikon u maslinovom ulju, zatim vitamine A i E, te koenzim Q10. Prirodnog je sastava i ne sadrži umjetne tvari.

Potrebno je 20 kapi razmutiti u tečnosti i konzumirati jednom do dva puta dnevno i beba će sigurno imati mirniji san.

Koliko god da je period brige o novorođenčetu stresan i nepredvidiv, savjet za sve roditelje je da budu strpljivi i smireni. Iako se ponekad čini da je nemoguće, bebe sve faze vrlo brzo prerastu.

Sve dodatne savjete o roditeljstvu, ali i više informacija o proizvodima Becutan Kids Vits možete naći na njihovoj stranici www.becutankidsvits.ba.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku/medicinskom sredstvu. Za obavijest o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka/medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.