Bebe
0

Gledanje TV-a je loše za bebin mozak

Sarajevo-x.com
Bebe od 14 mjeseci koje gledaju televiziju češće imaju usporen kognitivni razvoj i razvoj govora, posebno ako gledaju programe namijenjene odraslima i starijoj djeci.

Nova studija, objavljena u naučnom časopisu Archives of Pediatric, navodi da bebe koje gledaju TV 60 minuta dnevno imaju usporeniji razvoj od onih koje ne gledaju TV toliko dugo. Moguće je da se to dešava jer djeca i roditelji u toku gledanja televizije ne razgovaraju jedni s drugima i ne igraju se, dakle nema interakcija koje su esencijalne za učenje i razvoj.

U toku istraživanja posmatrano je 259 porodica iz New Yorka sa niskom zaradom. Većina njih su kod kuće govorili španski kao maternji jezik. I u drugim studijama, koje su obuhvatile bogatije porodice, došlo se do istih zaključaka: TV ne samo da nije poučna, već usporava razvoj beba.

Na pitanje šta je sa "dobrim" TV-programima poput "Sesame Street" odgovor je - u poređenju sa drugim neobrazovnim programima kreiranim za manju djecu, kod takvih programa nisu pronađene ni pozitivnije ni negativnije strane.

Istraživanje su vršili naučnici njujorške škole medicine, te došli do saznanja da roditelji, čija djeca gledaju programe poput "Spužva Boba", manje vremena provode čitajući im ili učeći ih novim stvarima.

TV je često dobar prijatelj roditeljima jer dok su njihova djeca okupirana programom oni mogu da kuhaju, telefoniraju ili da se kupaju. Ipak, naučnici upozoravaju da "elektronska dadilja" nije edukativna.