Dobre vile porođaja
109

Dule Dolores i Nermina: Vrata porodilišta i dalje su nam zatvorena

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prije tri godine Udruženje Prirodan porod organiziralo je prvu obuku dula, žena koje svim majkama i porodiljama pružaju emotivnu, fizičku i informativnu podršku u trudnoći i nakon porođaja.
U to vrijeme udruženje se sastojalo od neformalne grupe zainteresiranih građanki, a danas je situacija dosta drugačija. Žene su prepoznale važnost dula i onoga što im one nude, no ipak osnovni problem s kojim se i danas suočavaju i dalje nije riješen, a to je mogućnost da prisustvuju porođaju.

Nakon što porodilja krene u porodilište, dulama su tu, nažalost, vrata porodilišta zatvorena.

Svoje iskustvo s nama su podijelile Dolores Radonić, predsjednica Udruženja Prirodan porod i Nermina Mirvić, majka dvoje djece, dula i aktivistica udruženja.

"Nažalost, pratnja u sarajevskim porodilištima nije omogućena. Na samom porodu isprobamo razne tehnike za ublažavanje boli, obično sa sobom nosimo rebozo marame, pilates loptu, svijeće, eterična ulja i tako dalje, a pored toga, shodno želji porodilje, masiramo određene dijelove tijela, stavljamo topli oblog koji znatno umanjuje intezitet kontrakcija, kratko rečeno, služimo u svakom smislu", pojašnjava Mirvić.

Njihova uloga tokom trudnoće je da pripreme ženu za porod, emotivno i fizički.

Dežuramo i ne spavamo dvije sedmice prije određenog termina porod

"Mi iz Lilium dula imamo uslugu od četiri viđenja tokom trudnoće, gdje pređemo pripremu za porod, pravimo plan poroda i razmotrimo sve želje trudnice. Na vezi smo dvije sedmice prije određenog termina poroda i dvije nakon, gdje nas trudnica može kontaktirati za sve nedoumice i pitanja, a kada porod krene, odmah stižemo na adresu", kaže Mirvić.

Posljednje četiri godine situacija se znatno promijenila nabolje kaže nam Nermina te ističe da ih na njihovo zadovoljstvo kontaktira sve veći broj žena.

"Žene su odlučile uzeti stvar u svoje ruke. Žele da one odlučuju za svoj porod, ne žele biti same i traže pomoć. Naše je da im omogućimo ono što žele, informiramo ih, damo im opcije, a one donesu informiranu odluku. Zaista je mnogo odricanja potrebno za ovaj posao, ali i ljubavi prema ovom pozivu. Obično dežuramo i ne spavamo dvije sedmice prije određenog termina poroda i svaku noć gledamo po stotinu puta u telefon, u slučaju da porod krene", govori Mirvić.

Dule postoje otkad postoje i porodi, nadovezuje se Radonić. O tome svjedoče historijske ostavštine, nazovimo ih danas pričama s poroda prethodnih civilizacija, gdje je žena koja rađa okružena drugim ženama.

"Oduvijek su postojale iskusne žene koje poznaju tok porođaja i koje su znale tačno na koji način pružiti podršku ženi koja rađa. Dula kao profesija u svijetu postoji desetljećima. Uključena je u sve moguće smjernice relevantnih svjetskih izvora, kao preporuka za lakši i brži porođaj iz kojeg se ne rađaju komplikacije. Afirmisana je u svijetu u rodilištima, klinikama, porođajnim centrima, a u razvijenijim je zemljama usluga dule pokrivena zdravstvenim osiguranjem", kaže Radonić.

Smatra da žene u BiH zaslužuju podizanje standarda rađanja, zbog čega su osjećale dužnost da ostvare barem jednu generaciju porođajnih dula u našoj zemlji.

"Bilo nam je jasno da obuke iz drugih zemalja nisu prilagođene našim uslovima rađanja, da Bosna i Hercegovina, kao i cijela balkanska regija, imaju specifične i slične uslove i na neki su način uvijek u nekom procesu tranzicije. Da bi taj proces učinile efikasnijim na nivou regije, babice i dule iz četiri zemlje, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, udružile su se i formirale regionalnu organizaciju za certificiranje dula Beduola (www.bedoula.com), koja se održava na maternjim jezicima", pojašnjava Dolores.

Nermina Mirvić je izrazila sreću što je bh. društvo prihvatilo ideju dula i da su prepoznali važnost njihove uloge.

"Na početku je bilo zaista teško, radile smo dosta na promoviranju poziva dule. Inače, sve što je novo u našem okruženju je na neki način čudno i ljudi uzimaju s rezervom. Žena u najosjetljivijim trenucima u životu ne treba da je sama, a s obzirom na to da je u našim porodilištima takvo stanje, ne negirajući stručnost medicinskog osoblja, da se ljekari i babice ne mogu u potpunosti posvetiti jednoj ženi, dula je ta koja je uz porodilju, bez obzira na to koliko dugo porod trajao, dan, dva, tri i činimo sve da njeno iskustvo s poroda bude pozitivno. To su žene prepoznale", govori Nermina.

U svijetu je ipak, govori, situacija dosta drugačija.

"Možemo vidjeti da dosta poznatih ličnosti u svijetu unajmljuje dule, uzmimo za primjer princezu Meghan Markle, a u razvijenijim zemljama dule su sastavni dio porođajnog tima. Malo kasnimo, ali laganim koracima mijenjamo svijet", iskrena je Mirvić.

Važno je da se radi na regulisanju uloga dule u pravnom smislu

Dula u BiH, kažu nam sagovornice, ima tek nekoliko desetaka te je potrebno još najmanje na desetke u svakom gradu, kako bi pokrile broj trudnica.

"Iako je sama obuka za dule relativno brz proces, to je tek početak puta. Što se kaže, vrh brijega. Prepreke koje iskusi na svom putu, a tiču se uslova rađanja na našim prostorima, često se postave i kao obeshrabrenje za jednu dulu. Zato je važno da se radi prema regulisanju uloga dule u pravnom smislu i kod nas, na čemu neumorno radimo. Mi koje trenutno radimo možemo se pohvaliti da nudimo usluge koje pariraju svemu onome što se vani nudi", govori Dolores.

Početkom ovog mjeseca održana je regionalna obuka za dule Beduola sa čak 20 polaznica, povratna informacija bila je sjajna.

"U svaku od četiri balkanske zemlje odlazi po nekoliko novih dula kojima je napokon omogućena kompletna obuka za rad kod nas. Ovo je upravo ona stepenica više za sve naše majke koje rađaju sada i za naše kćerke u budućnosti i izuzetno smo ponosne na ovaj skroman doprinos zajednici. Iduća obuka za dule planirana je za mart 2020.", otkriva nam Radonić.

O koristi dula urađene su i brojne kliničke studije, a preporuke dolaze i od SZO i ACOG.

"Istraživanja su pokazala da porod uz dulu može znatno smanjiti kontrakcije i komplikacije u porodu, smanjuje potrebu za carskim rezom, vakuumom i dripom, smanjuje potrebu za epiduralnom anestezijom i uzimanjem lijekova protiv boli, i tako dalje. Osim toga, budući roditelji se osjećaju sigurnije i imaju veće samopouzdanje", zaključuje Mirvić.