Jača otpornost organizma
4

Domaći imuno pire kojem bebe ne mogu odoljeti

DP
Foto: Freepic
Foto: Freepic
Gripe i prehlade rijetko zaobilaze mališane, pa se roditelji često pitaju kako ojačati imunitet svoje djece. Ovaj pire pun je zdravih namirnica koje bi trebale biti potpora organizmu naših najmlađih članova.

Roditelji čija djeca idu u vrtić ili školu znaju da nekad izgleda kao da djeca uopće ne ozdravljaju, već se samo razbolijevaju u krug. Zato je, prema Baby foode blogu, najbolja opcija u njihovu prehranu dodati što više vitamina koji donekle mogu pomoći imunitetu izboriti se s virusima.

Ovaj pire dobar je za bebe od šest mjeseci i može im se služiti kao obrok. Nemojte zaboraviti da se u receptu nalazi kurkuma, ona ima intenzivan pigment i može ostaviti mrlje na tkanini.

Sastojci koji ovaj imuno pire čine zdravim

Mrkve

Mrkva je puna beta karotena, čiji je jedan od najvažnijih poslova podržati mukozne membrane. One oblažu respiratorni i digestivni trakt, sprječavaju bakterije ući u krvotok, pa samim time umanjuju šanse da se razbolite.

Jabuke

Jabuke sadrže antioksidans koji jača imunološki sistem. Jabuka ovom pireu daje prirodnu slatkoću kako bi ga dijete pojelo s uživanjem.

Narandže

Narandže su pune C vitamina. On podiže nivo antitijela koja se otpuštaju kada vas virus ili bakterija pokušavaju slomiti. Također povećava proizvodnju leukocita koji pomažu organizmu boriti se protiv bakterije ili virusa. Ubacite im u prehranu svježe iscijeđen sok od naranče, jer je to odličan način kako zaštititi vaše mališane od prehlada.

Đumbir

Đumbir je poznat po svojim medicinskim svojstvima. Kada je u pitanju jačanje imuniteta, đumbir ima antimikrobna i dva prirodna antibiotička svojstva, koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija i virusa. Najbolje je za ovaj pire kupiti svjež đumbir, možete ga pronaći u svim prodavnicama.

Kurkuma

Kurkuma se uglavnom koristi kao začin, ali ona također ima različita medicinska svojstva. U sebi sadrži kurkumin, antioksidans koji pomaže imunitetu izboriti se s bakterijom ili virusom. Najčešće je možete naći u obliku praha, tamo gdje stoje začini.

Sastojci za 700 g pirea:

  • 4 srednje mrkve (oguljene i narezane)
  • 4 jabuke (bez sjemenki i narezane)
  • polovina narandže
  • 1,5 – 2,5 cm svježeg đumbira (oguljen i sitno narezan)
  • četvrtina kašičice kurkume

Priprema

U srednju posudu ulijte oko 5 cm vode i stavite na srednju vatru. Nakon toga, u posudu stavite umetak za kuhanje na pari. U njega dodajte mrkve i jabuke. Parite ih 12 – 15 minuta, sve dok mrkve ne postanu mekane i mogu se ubosti vilicom. Ostavite hladiti.

Prebacite mrkve i jabuke u blender, pa im dodajte iscijeđen sok od pola naranče. Zatim dodajte đumbir i kurkumu. Blendirajte minutu ili dvije, dok pire ne postane potpuno gladak. Servirajte bebi kao obrok ili ulijte pire u vrećicu za kašice za vašu malo stariju djecu.

Pire može stajati u hladnjaku do tri dana, a u zamrzivaču, pravilno uskladišten, do 4 mjeseca.