Bebe
247

Dobre vile porođaja: Dule su emotivna i fizička pomoć trudnicama i porodiljama

Piše: E. S. H.
(Foto: Tamara Zidar)
U Sarajevu se od 4. do 7. februara održava četverodnevna DONA edukacija za dule, prva edukacija ovog tipa u Bosni i Hercegovini. Dule su obučene osobe koje ženama prije i tokom porođaja pružaju emotivnu podršku i fizičku pomoć. Nazivaju ih i dobrim vilama porođaja. O važnosti dule i njenoj ulozi tokom trudnoće i poroda razgovarali smo sa Amirom Ćerimagić.

Amira Ćerimagić, doktorica medicine koja učestvuje u projektu "Prirodan Porod" u sklopu kojeg se održava radionica za buduće dule, nam je kazala da za DONA International dula obuku u Sarajevu interesovanje postoji, te da su žene zainteresovane popratiti najave i aktivnosti, educirati se i postavljati pitanja o tome kako postati dula. Voditeljica obuke je Reka Dezsi, porođajna dula i DONA trenerica za porođajne dule iz Mađarske.

Apsolutna posvećenost porodilji

Žene su voljne aktivno učestvovati, ali bitno je izazvati interesovanje za početak, jer je ova oblast nepoznanica na našim prostorima.

"Uloga dule nije medicinska, iako zajedno sa bolničkim osobljem čini tim koji se brine o porodilji. Za razliku od bolničkog osoblja, dulina jedina briga je porodilja i isključivo njoj je posvećena tokom cijelog porođaja. Zovu je dobrom vilom porođaja", rekla je dr. Ćerimagić na početku razgovora za Klix.ba.

Pojasnila je da svaka žena može biti dula. Dula je osoba kojoj satisfakciju pruža pomaganje ženi prilikom trudnoće i porođajnog doba. Vođena je majčinskim instinktom i poznaje vrijednost rađanja i ženinu mogućnost da rodi. Ne mora i sama biti majka, iako je poželjno da iza sebe ima iskustvo poroda. Na neki način je osoba već dula, nakon što se osjeti pozvanom da obavlja tu ulogu, no potrebno je najprije da prođe obuku za dule i iščita preporučenu literaturu koja će joj pomoći da se što bolje upozna s tim pozivom.

Postoje pretporođajne, porođajne i postporođajne dule. Trudnica može odabrati sebi dulu sedmicama ili pak mjesecima prije samog poroda. Tada će se sastajati s njom nekoliko puta, zavisno od potrebe, a ti sastanci traju najmanje sat vremena.

"To je vrijeme potrebno da se izgradi potrebno povjerenje i čvrsta veza između dule i porodilje, koje će toliko toga zajedno proći. Nijedan zakazani sastanak ili termin sa medicinskim osobljem ne traje toliko dugo, zbog rutine i zasićenosti kapaciteta u zdravstvu, te je ovo idealan način da žena uz sebe ima nekoga koga zaiste poznaje i sa kim je izgradila vezu zasnovanu na povjerenju i uvažavanju. U periodu pred porod dula će pomoći pri psihofizičkoj pripremi porodilje za porod, informisat će i educirati i nju i partnera. Može biti uz trudnicu i u fazi samog poroda, no i ne mora, jer ta praksa još nije zaživjela na našim prostorima. A poslije poroda je tu da pomogne majci u njezi djeteta, uspostavi dojenja, drugim emocionalnim stanjima poput postporođajne depresije i slično", pojasnila nam je doktorica Ćerimagić.

Kada se govori o terminima kao što su babica ili patronažna sestra, naglašavaju da pretporođajnim i porođajnim dulama ne postoji pandan u našem zdravstvenom sistemu. S druge strane, patronažna sestra i postporođajna dula imaju dosta toga zajedničkog. Ipak, patronažna sestra obilazi porodilju da provjeri sa medicinske strane da li je sve u redu s porodiljom i zarastanjem rane, da li je novorođenče u redu u smislu novorođenačke žutice, rasta i razvoja, kako napreduje dojenje i tu je naravno za savjete i pomoć. Razlika se opet svodi na dužini trajanja tih posjeta i broj posjeta, a dula ima taj nemedicinski aspekt.

"Ima postporođajnih dula specijaliziranih za emocionalna stanja majke poput postporođajne depresije ili onih koje obilaze porodilju i nakon što porod ne protekne kako treba i ako nije rezultirao živorođenom bebom te su emocionalna i psihološka podrškama u tim fazama žene", ispričala je naša sagovornica.

Svaka žena može biti dula

Na naše pitanje ko sve može biti dula, dr. Ćerimagić je pojasnila da dula može biti bilo ko, pa i neko od članova porodice ili prijateljica, te da u regionu ima supružnika koji su pohađali edukaciju za dule kako bi bili što adekvatnija pomoć supruzi u porodilištu.

"Ima trudnica koje su prošle obuku kako bi, u uslovima gdje naša porodilišta još uvijek nemaju praksu puštanja dula u porodilišta, mogle sebi pomoći što adekvatnije. Ali dula i ne mora biti ni član porodice ni prijateljica, već osoba koju smo našli da nam odgovara i sa kojom nam je ugodno. Prednost u tome je što je to njen poziv, ima iskustva s porodima ranije i neće se previše emocionalno unositi u čitavu situaciju, stajat će sa strane kada je to potrebno, a uskakati sa savjetima i pomoći onda kada vidi da je neophodna", zaključila je u razgovoru za naš portal dr. Amira Ćerimagić.

Dula je velika pomoć porodilji, osim što joj direktno pomaže može i davati upute pratnji porodilje, tj. suprugu kako da olakša prilikom kontracija i bolova i ne mora nužno biti ta koja će te stvari činiti, koja će samo podsjećati.

Dula je osoba koja je pribrana kada se porodilja i pratnja izgube u emocijama, koja prati emocionalno i psihičko stanje porodilje onda kada je medicinsko osoblje zauzeto time da sve protekne u najboljem redu s medicinske strane poroda.

Više informacija o edukaciji za dule možete pročitati ovdje. Prijave traju do 27. januara.