Bez ikakvih rizika
0

DNK testom možete saznati spol bebe u sedmoj sedmici

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Zahvaljujući DNK testovima krvi trudnice moguće je bez ikakvog rizika po zdravlje fetusa otkriti kojeg je spola nerođena beba i to već u sedmoj sedmici trudnoće, objavili su američki naučnici.

Analizama prethodnih studija na tu temu otkriveno je da su ovi testovi precizniji nego testovi urina ili sonogramski, a također su i sigurniji od amniocenteze.

Moguće ih je obaviti ranije nego ultrazvučni, koji se preporučuje tek od 11 do 14 sedmice trudnoće, ili amniocenteze, koja podrazumijeva uzimanje uzorka plodove vode koja okružuje fetus i sobom nosi manjih rizik od pobačaja.

Dostupnošću pouzdane neinvazivne alternative pri određivanju spola fetusa smanjili bi se slučajevi smrti i objeručke bi ih prihvatile trudnice čije bebe imaju rizik od bilo kakvih poremećaja, objavljeno je u časopisu Journal of the American Medical Association.

Istraživanjem do kojih se došlo u 57 studija, a koja su obuhvatila 3.524 muške i 3.017 ženskih beba, otkriveno je da je tačnost varirala od 95 do 99 posto.

Ova tehnologija koristi se još od 1997. godine, a mnoge evropske zemlje, poput Francuske, Španije, Velike Britanije i Holandije nude ove DNK testove trudnicama.