{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca rođena carskim rezom imaju duplo veći rizik da budu pretila

27.5.2013. u 08:43
4
6
Djeca rođena carskim rezom imaju duplo veći rizik da budu pretila
4
Djeca rođena carskim rezom imaju duplo veći rizik da budu pretila
Djeca rođena carskim rezom imaju gotovo duplo veći rizik da budu pretila u odnosu na djecu koja su rođena prirodnim putem, tvrdi se u novom istraživanju.
Britanci su došli do ovih rezultata uvidom u liječničke kartone i nalaze više od 10.000 djece u toj zemlji. Tako su i otkrili da su djeca koja su rođena carskim rezom imala ili imaju 83 posto više rizika da budu pretila u odnosu na njihove vršnjake rođene prirodnim putem.

Rezultati ovog istraživanja su potvrdili ono što se navodilo u ranijim istraživanjima, odnosno potvrdili su vezu između pretilosti i načina poroda.

Istraživači zapravo vjeruju kako bebe rođene prirodnim putem u porođajnom kanalu dolaze u kontakt sa bakterijama koje kasnije pomažu u reguliranju metabolizma.

Nalazi pokazuju da bi epidemija pretilosti kod sve većeg broja ljudi, pogotovo mlađe dobi, mogla biti povezana sa velikim brojem porođaja carskim rezom unazad nekoliko decenija. Samo u Engleskoj gotovo svako četvrto dijete se rodi carskim rezom., prenose mediji u toj zemlji.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: