Istraživanje
0

Djeca koja hrču u snu su problematičnija

Sarajevo-x.com
Više od 11.000 djece je učestvovalo u istraživanju koje je imalo za cilj da poveže njihove navike u ponašanju sa poteškoćama u disanju koje dovode do hrkanja u snu. Djeca koja su do svoje šeste godine hrkala u snu imala su do 40 posto šanse da razviju neki vid problematičnog ponašanja, hiperaktivnosti, agresivnosti i emotivnih problema.

"Ovo je najveća studija koja dokazuje vezu između poteškoća u disanju i ponašanja djece. I prije su postojale studije koje su dokazivale vezu između hrkanja u snu i problematičnog ponašanja, ali je obim studije bio mnogo manji", rekla je profesorica porodične medicine Karen Bonuck, sa koledža medicine Albert Einstein u New Yorku, prenosi Fox news.

Poremećaj disanja utječe na pojavu simptoma kao što su disanje na usta, hrkanje, neujednačeno disanje tokom kojeg se mozak ne snabdijeva dovoljnom količinom kiseonika.

Studija je provedena tako što su roditelji pratili ponašanje, a zatim i san svoje djece i regularno zapisivali u tabele promjene. Dalji tok studije će ispitati koji još faktori utječu na promjenu ponašanja djece i šta dovodi do poremećaja ponašanja.