Rezultati studije
4

Dijeta trudnica ne utječe na mogućnost pojave alergija na hranu kod beba

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izbjegavanje određene hrane tokom trudnoće ne smanjuje rizik od alergija na hranu kod vašeg djeteta, pokazuje nova analiza.

Za potrebe ove studije istraživači su izvršili provjeru nalaza koji su dobijani u kontinuitetu od 2005. do 2007. godine od 4.900 trudnica.

Skoro tri posto žena je izjavilo da ograničava unos određene hrane za vrijeme trudnoće u nadi da će to spriječiti buduće alergije na hranu kod njihove djece. To uključuje 1,7 posto onih trudnica koje su jele manje oraha, 0,3 posto koje su jele manje jaja i 0,04 posto onih koje su pile manje mlijeka.

"U vrijeme kada je provođena anketa nekoliko trudnica je izjavilo da su odustale od određenih namirnica s ciljem da izbjegnu alergiju na hranu kod svojih beba. Majke koje su imale starije dijete s alergijom na hranu ili koje su same imale alergije znatno su povećale izglede da isprobaju ovu strategiju izbjegavanja hrane", rekla je voditeljica istraživanja dr. Karen Robbins.

U poređenju s drugim bebama, djeca majki koje su pravile izmjene u režimu prehrane tokom trudnoće imala su dvostruko veći rizik da će imati problema s hranom u prva četiri mjeseca života, ali ne u periodu od devet ili 12 mjeseci, pokazali su nalazi.

Nije bilo razlike u broju uspostavljenih dijagnoza alergije na hranu između dvije grupe djece, navodi se u izvještaju koji je nedavno predstavljen na sastanku Američkog koledža za astmu, alergiju i imunologiju u Seattleu.

Robbins je rekla da istraživači žele znati više o tome koliko često trudnice s porodičnom historijom alergija izbjegavaju hranu u nadi da će spriječiti alergije kod njihovog potomstva.

"Nadamo se da ćemo saznati koji faktori utječu na donošenje ove odluke kod žena, kao i zašto su se mnogi od njih odlučili na izbjegavanje hrane kao potencijalnu strategiju kako bi se spriječila alergija na hranu kod djece", rekla je ona.