2. april
62

Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se svakog 2. aprila čime se želi skrenuti pažnja na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života

Prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 2. aprila obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Znak svjesnosti autizma – puzzle označavaju želju za povezivanje djelića i konačnim shvatanjem autizma. Puštanjem plavih balona u zrak se želi istaknuti nedovoljna informisanost javnosti o ovom poremećaju koji je sve prisutniji u našem društvu.

Poremećaji iz autističnog spektra su složeni biološki poremećaji mozga karakterizirani atipičnim razvojem socijalizacije (nezainteresovanosti ili slabije zanimanje za igru i druženje s drugima), komunikacije (izostanak govora ili zaostajanje u govoru, doslovno shvaćanje, drugačije razumijevanje) te mogućnosti imaginacije (suženi interesi, neobične aktivnosti i ponašanja, ponavljajuće i stereotipne radnje) te senzorne integracije.

Simptomi autističnog spektra poremećaja javljaju se prije treće godine i često su praćeni abnormalnostima kognitivnog funkcioniranja, učenja, pažnje i senzornog procesiranja.

Znaci koje treba prepoznati kod djeteta, a koji mogu upućivati o mogućnosti razvoja autizma su izostanak smijanja i pokazivanja znaka radosti do šetog mjeseca ili kasnije; imitiranja zvukova, osmijeha i drugih izraza lica do devetog mjeseca; gugutanja i pokušaja da se verbalno izrazi do 12. mjeseca ili kasnije, imitiranja gestikulacije kao što su pokazivanje, posezanje ili mahanje do 12. mjeseca ili kasnije, izostanak funkcionalnog govora u prve dvije godine života.

ASD može biti povezan s intelektualnim teškoćama, teškoćama u motoričkoj koordinaciji i pažnji te fizičkim zdravstvenim problemima, kao što su spavanje i gastrointestinalni poremećaji. Uzrok ili kombinacija uzroka autizma, dakle, nisu u potpunosti poznati. Postoji sve više dokaza da je autizam genetičko stanje te da vjerovatno uključuje nekoliko različitih gena. Danas se zna da su genetski faktori prisutni u 7-8 posto slučajeva autizma.