Ishrana u drugom stanju
8

Da li je konzumacija soka od ananasa sigurna u trudnoći

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pitanje koje sebi trudnice najčešće postavljaju tokom trudnoće jeste da li smiju piti sok od ananasa. Iako neki smatraju da ga je u potpunosti sigurno piti, drugi su pak mišlljenja da bi ga trudnice trebale izbjegavati.

U nekim zemljama, posebno u Indiji i drugim azijskim zemljama ananas se smatra namirnicom koja može izazvati kontrakcije materice, pobačaj i prijevremeni porođaj. Zbog toga se u ovim područjima ova voćka ne preporučuje tokom prvog tromjesečja, piše Kingdom of baby.

Ananas uključuje bromelain, enzim koji razrjeđuje krv, razgrađuje ugruške i smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka. Bromelain može razgraditi proteine i pokrenuti abnormalno krvarenje koje može dovesti do preranog porođaja ili pobačaja. To je razlog zbog kojeg neki izbjegavaju ananas tokom trudnoće u prva tri mjeseca.

Osim toga otkriveno je da se bromelain nalazi isključivo u svježem voću, te da ga se može ukloniti postupkom konzerviranja. Imajući to u vidu, povremena konzumacija ananasa iz konzerve ili čaša soka neće biti štetno za vrijeme trudnoće. Ipak ako se vaš ljekar ne slaže s tim da jedete ovu voćku slijedite njegove savjete.

Koju je količinu ananasa je sigurno jesti?

Ukoliko želite uključiti ovu voćku u svoju prehranu, šoljica ananasa je sigurna jer vam osigurava preporučenu količinu vitamina C. Važno je napomenuti da je trudnicama potrebno od 80 do 85 miligrama vitamina C.

Koje su prednosti konzumacije ananasa tokom trudnoće?

Ova voćka se može pohvaliti velikom količinom vitamina i minerala, ali i vlakana i vode.

Vitamin C poboljšava imunološki sistem i potiče proizvodnju kolagena koji pomaže rastu djetetovih kostiju, kože, tetiva i hrskavice.

Vitamin B1 (tiamin) pomaže u pravilnom funkcionisanju mišića, srca i nervnog sistema. Vitamin B6 (piridoksin) neophodan je za razne tjelesne funkcije i smanjuje jutarnju mučninu.

Folna kiselina pomaže u sprečavanju urođenih mana koje uključuju kičmenu moždinu i mozak. Vlakna koja se nalaze u ananasu ublažavaju zatvor koji će se vjerojatno pojaviti u ranim fazama trudnoće.

Ukoliko želite osjetiti sve ove blagodati ananasa u svoju prehranu uključite ananas, ali samo jednu šoljicu dnevno. Umjerno konzumiranje ananasa neće pokrenuti nikakve nuspojave, ali ako imate osjetljiv želudac, udite pažljivi jer može izazvati žgaravicu.