Bebe
1

Činjenice o britanskoj kraljevskoj bebi koje niste znali

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetski mediji ulogorili su se ispred bolnice u kojoj bi supruga britanskog prijestolonasljednika Williama, Catherine, trebala uskoro da se porodi. Donosimo vam 10 činjenica koje vjerovatno niste znali o djetetu koje će jednoga dana naslijediti krunu Velike Britanije.

Genealozi navode kako će beba biti u dalekom srodstvu sa grofom Draculom, rumunskim vladarom iz 15. stoljeća koji je piscu Bramu Stokeru poslužio kao inspiracija za roman o čuvenom vampiru. Stručnjaci su pratili porodično stablo i do sultana za kojeg se smatra da je potomak poslanika Muhameda.

Finska je Williamu i Kate poklonila posebnu "kutiju za bebe" koju dobijaju sve trudnice u toj zemlji, a sadrži odjeću za novorođenče, umetke za grudnjake, pa čak i kondome.

Prema običajima, ranijim kraljevskim porođajima prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova, kako bi utvrdio da je prijestolonasljednik zakonit. Srećom po Kate, ova tradicija je prekinuta 1936. godine.

Beba ne mora imati prezime, ali ukoliko to William i Kate budu željeli, moći će birati između Mountbatten-Windsor, Wales i Cambridge.

Neke od svjetskih znamenitosti poput Nijagarinih vodopada, CN tornja u Torontu i fontana na londonskom Trafalgar trgu bit će obojena u rozo ili plavo, ovisno kojeg spola bude beba.

Novinari ulogoreni ispred bolnice, u kojoj Kate treba da se porodi, gotovo da plaču od dosade nakon trosedmičnog čekanja. Ipak, drugačije je bilo 1982., kada se rađao William. Njegova majka, princeza Diana, prevarila je novinare rekavši im da bi se njen sin trebao roditi 1. jula, 10 dana kasnije nakon stvarnog termina.

Trenutno se moguće kladiti na bezbroj stvari vezanih za kraljevsku bebu, od imena, pa sve do boje kose. Omiljena imena kladioničara su Alexandra i George.

Beba već ima svoju stranicu na Wikipediji - "Child of the Duke and Duchess of Cambridge".

Nekadašnja australska premijerka Julia Gillard isplela je kengura za bebu.

Nogometna zvijezda David Beckham predložio je kraljevskom paru da bebi daju ime po njemu, ukoliko bude dječak.